друкувати


Як українці обирають банк

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-28 05:40:53
За даними соціологічного дослідження MMI Ukraine, проведеного компанією TNS в Україні в містах з населенням від 50 тис. людей, в "вищому середньому" прошарку частка згодних із твердженням "Краще мати гроші при собі, ніж зберігати в банку, навіть одержуючи відсотки" у другому кварталі поточного року в порівнянні з першим знизилася з 63,4 до 59,7%, у тому числі повністю згодних - з 25,4 до 21%.

Однак ці показники усе ще набагато вищі, ніж на початку минулого року, коли вони становили відповідно 42,4 і 12,8%. До кінця першого півріччя поточного року в порівнянні з кінцем минулого року частка представників "вищого середнього" прошарку, які відповіли "так" на запитання про "наявність депозиту за півроку", зросла з 29,8 до 30,6%. Але знову ж ще дуже далеко до тих 38,4%, які були наприкінці першого півріччя минулого року.

В "середньому" прошарку частка тих, що заявили про "наявність депозиту за півроку", теж виявилася вищою, ніж півроку тому (16,4% проти 14%), але нижчою, ніж роком раніше (19,6%). А в "нижньому середньому" прошарку і прошарку "нижче середнього" відсоток тих, хто має депозити, незначно змінився в порівнянні як з кінцем другого, так і з кінцем першого півріччя минулого року: 7,1 проти 6 і 6,9 в "нижньому середньому" прошарку, 2,4 проти 1,8 і 2 у прошарку "нижче середнього".

Чим же керуються нинішні і потенційні власники банківських депозитів? На першому місці для всіх прошарків стоїть репутація банку (її враховують 60,5-76,1% представників різних прошарків, що дали відповідь на запитання про основні фактори при виборі банку), на другому - висока ставка за вкладом (34,6-39,2%). Порівняно невеликі відмінності між прошарками спостерігаються у ставленні до рекомендацій знайомих (17,9-21,1%).

У той же час для представників "вищого середнього" прошарку майже таке ж значення, як висока ставка за вкладом, мають досвід роботи із цим банком (32,9%) і відомості про те, чи давно банк працює на ринку України (30%), тоді як для прошарку "нижче середнього" ці критерії не настільки важливі (11,9 і 17,5% відповідно). Зате прошарок "нижче середнього" виділяється помітно більш високою часткою тих, хто при виборі банку керується фактором близькості до дому або місця роботи (16,4% проти 9,6% в "вищому середньому" прошарку) і рекламою банку (11,9% проти 2,9%).

Останній факт особливо примітний. У нинішньому році реклами банків на телебаченні було, напевно, більше, ніж за попередні десять років. Але саме середній клас, на який вона була насамперед розрахована, клюнув на неї найменше, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі