друкувати


Як прокол став розколом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-28 05:36:46
Чергове непорозуміння в Партії Регіонів було вміло використано "ворожими" піарниками, вважають експерти. В таборі лідера президентських перегонів Віктора Януковича – чергові чутки про партійний розкол.

Як повідомило одне з впливових видань, частина членів Партії регіонів – так зване "бізнес-крило" - піддали нищівній критиці ідею підвищення соціальних стандартів. Пікантно, що саме за цю ідею вождь ПР, разом з поплічниками, вже кілька місяців нещадно блокує Раду.

Після досі невирішеного скандалу в Кримській парторганізації, це – вже другий удар по тилу "біло-синього" претендента.

Розпочалося все з відкритого листа, в якому Федерація працедавців України начебто просить прем’єр-міністра завадити підвищенню мінімальної зарплатні. Скандальність ситуації в тому, що головою Федерації є впливовий "регіонал" Юрій Бойко.

У четвер, 24 вересня видання "Дело" повідомило, що зміст листа відображає позицію всього бізнес-крила "біло-синіх". Наявність розбіжностей газеті начебто підтвердив й голова ради директорів "Мотор Січ", а за сумісництвом депутат від Партії регіонів В’ячеслав Богуслаєв: "Так, ми дійсно розмовляли з Михайлом Папієвим (автор законопроекту про підвищення соцстандартів – "Гарт") на підвищених тонах, тому що він ніколи не нараховував людям зарплатню і не знає, що це таке".

Того ж дня, коли з’явилася публікація з посиланням на згадуване звернення, на сайті Федерації з’явилося офіційне спростування: "Федерація роботодавців України офіційно заявляє, що не чинила дій, про які йдуться у публікації".

Утім, воно пройшло непоміченим – в експертних колах говорили про чергову суперечку в Партії регіонів. Щоб відновити спокій в рядах, Янукович під вечір зібрав всю фракцію у Зоряному – ще й прихопили пару десятків депутатів місцевих рад.

Там Віктор Федорович зайвий раз наголосив: "Партія буде до кінця наполягати на піднятті соціальних стандартів. У цьому ні ми, ні ви не повинні відступати". Опісля зустрічі з лідером "регіоналка" Бондаренко поспішила назвати усі розмови навколо розбіжностей у Партії регіонів провокацією бютівців.

Але ті, вочевидь, лише "допомогли" роздмухати полум’я. Приміром, вже у п’ятницю з’явилися "красномовні" результати соціологічного опитування, яке провело "Українське демократичне коло" на замовлення Інституту політики. Засновником останнього є "бютівець" Микола Томенко. Відповідно до опитування, майже 73 % українців вважають, що "законопроект Партії регіонів … є популістським кроком перед виборами".

Хоча, зважмо, днями у БЮТ також виник конфлікт з колоритним Олегом Ляшком, який наважився розкритикувати урядовий бюджет. Чомусь про це непорозуміння майже ніхто не говорить.

Що насправді відбувається у Партії регіонів та чим це загрожує її лідеру "Гарт" запитав у провідних експертів країни.

Андрій Єрмолаєв, президент Центру соціальних досліджень "Софія":
- Зараз у Партії регіонів, поряд з проблемами внутрішньопартійними, зокрема ситуацією в Криму, є ще одна головна біль – це розгортання інформаційних кампаній з боку конкурентів, які використовують внутрішньопартійні кризи і проблеми "регіоналів" як пропагандистський інструмент. Як на мене, ситуація навколо закону про соцстандарти та заяви кількох депутатів є предметом агітаційної розкрутки. На скільки мені відомо, вже була проведена прес-конференція, де представник Партії регіонів нівелювали всі чутки.

Але є й інший вимір проблеми. За великим рахунком, специфіка української політики в тому, що останні 5-7 років ми спостерігаємо похід бізнесу до влади через партію. Якщо раніше бізнес захищав свої інтереси, приймаючи мажоритарний мандат (тоді кормили своїх виборців гречкою, трубами тощо), то зараз бізнес, який не лише інвестує в політику, але намагається використати депутатський мандат як своєрідний механізм самозахисту, змушений політично визначатися.

З точки зору поточної ситуації лобістські інтереси дуже часто можуть не співпадати з певними ідеологічними настановами та доцільністю. Я більш ніж впевнений, що такі ситуації виникають у всіх без виключення партіях. Але як свідчить досвід роботи партій в новій політичній системі, такі конфлікти, зазвичай, так і залишаються внутрішніми.

До речі, свого часу було дуже багато дискусій навколо голосування за Євро 2012, при чому у всіх без виключення фракцій. Адже в парламенті представлений бізнес, який зацікавлений в отриманні додаткових кредитних ресурсів, навіть попри сумнівність механізму фінансування. У цьому випадку корпоративний інтерес бізнесу був домінуючим, і голосування з відповідного питання відбулося на позачерговій сесії без жодних зривів.

Володимир Фесенко, президент Центру прикладних політичних досліджень "Пента":
- Інформація про ніби то конфлікт навколо питання про підняття соціальних стандартів було офіційно спростоване з боку представників Партії регіонів. Але, як кажуть, диму без вогню не буває. Дуже схоже на те, що конфлікти в середині фракції ПР існують, враховуючи дісйно, що підвищення соціальних стандартів може стати серйозним тягарем для роботодавців та створити суттєві економічні проблеми.

Атмосфера у фракції теж не дуже гарна. Ситуація щодо продовження блокування та доцільності цієї тактики досить суперечлива. Поки що керівництво намагаєтсья зберігати гарний вигляд, заявляє про намір продовжувати такі дії. Але судячи з усього, внутріньополітична напруга й далі зростатиме. І я думаю, це може потягнути за собою певну тактичну зміну в діях Партії регіонів.

Щодо впливу на рейтинги, то потрібно дочекатися опитувань. З’явилися вже перші дані, за якими блокування сприймається вкрай негативно.

У вітчизняній політиці електоральні зміни, за подиноким виключенням, не відбуваються одномоментно. Таке негативне ставлення до дій своєї партії або щодо виборців, які коливаються в своїх поглядах, може накопичуватись. Якщо воно проявиться під час голосування, то навіть втрата 2-3 % може бути фатальним. Тобто помилка може бути зараз, а результат під час голосування.

Віталій Бала, директор "Агентства моделювання ситуацій":
- Міф про "залізну дисциплін" у в Партії регіонів та єдиний центр прийняття рішень вже розвінчаний давно і остаточно.

Разом з тим, я не драматизував би нинішню ситуацію. Нинішній конфлікт лежить в економічній площині, тобто поки що відсутній політичний контекст. Але безумовно, якщо в такому ключі будуть ці центри впливу взаємодіяти і конкурувати, то не далеко і до серйозних політичних розбіжностей.

Очевидно, що риторика "регіоналів" є відверто популістичною та обумовлена президентськими виборами. Натомість для роботодавців – це серйозні економічні наслідки: підняття зарплат – смерті подібне. Відтак, пошук компромісу, чи то скоріше узгодження позиції між політичним і бізнесовим крилом партії також має велике значення напередодні виборів, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі