друкувати


Вареники студентів України… злипайтеся докупи (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-28 04:08:23
Великим студентським парадом українських національних смаколиків відзначив своє 45-річчя від дня заснування івано-франківський державний коледж технологій та бізнесу.

На свято запросили представників кількох областей України. "Ідея студентського фестивалю вареників зродилася у мене цього літа в Севастополі, – розповідає Коломия ВЕБ Порталу директор коледжу Софія Томенчук. – Саме туди упродовж 15 років їздять наші студенти на практику, де працюють у дитячих оздоровчих таборах. Побачивши все кулінарне багатство південного краю я подумала, що його обов’язково треба представити на Прикарпатті. Ось і вирішили до ювілею навчального закладу , який до речі, починався як кулінарна школа в Коломиї, провести парад вареників, а заодно й ознайомити при карпатців із десятками різновидів цієї страви".

До участі зголосилися багато команд. Проте, на жаль, через кризу та інші об’єктивні причини приїхали тільки студенти з Одеси, Волині, Закарпаття, Чернівців, Коломиї. Вареників було вдосталь. Та ще й яких! Компетентне журі було сите, задоволене і … розгублене. Як же тут комусь надати перевагу коли купаються в сметані, грибній, масляній, кефірній. Солодкій підливці вареники із сиром, бринзою, капустою, квасолею, маком і родовиками, м’ясом, печінкою, гречкою, сливами, айвою і навіть мідіями.

Останній смаколик привезли одесити. У цьому сонячному краї України називають "Мідесса". "Ці вареники не дивина для нашого регіону, – розповідає із характерним одеським акцентом вправна 20-річна куховарочка Марина Фелічьова. – У нас море поруч, і мідії – звична справа та й вареники усі люблять. Ось і поєдналися дари море та вміння господинь". Дівчина не відривається від роботи, бо ж це все-таки конкурс і треба швидко все встигнути.

Журі оцінювало швидкість ліплення та варення вареників, їхній естетичний вигляд, поживність та творчість кухарів. Бо на конкурсі треба не тільки вміти гарно зготувати та красиво подати, а ще й розповісти про свої вареники, розповісти казку, легенду, притчу, пісню заспівати, затанцювати, аби вразити журі.

"Говорити хто був кращим, а хто гіршим у такому конкурсі не варто, – мовить пані Томенчук, – перемогла смачна Україна. Бо ж коні вареники ліпили з Любов’ю, тільки так, як вміють наші українські господині. Тому сподіваюся, що наш парад вареників в кінці вересня стане традиційним. А наступного року до вареників подаватимуть ще й борщ".





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі