друкувати


Мистецька слава в "Родославі" (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-28 03:21:51
Линуть величні пісні зі степів України, їх підхоплюють волинські дівчата зі веселими танцями, а далі - мелодії з Буковини, Закарпаття, Івано-Франківщини. До них вплітаються співи закордону, українські мелодії чути з далекого Маямі, з-за океану. І там живуть нащадки українців. Линуть над прикарпатським небом і польські мелодії.

Аж з-над Балтики приїхали в Україну кашуби, представники одного з польських етносів. Тріпочуть стрічки, риплять червоні чоботи, виблискують павині пір’я на віночках гуцулочок. Починається "Родослав" - ІІІ Міжнародний фольклорний фестиваль, що зібрав на вихідних кілька сотень гостей та учасників величного мистецького дійства.

"Через кілька літ перерви ми дуже хотіли, аби відродився наш "Родослав", - розповідає Коломия ВЕБ Порталу начальник обласного управління культури Володимир Федорак. - Ми ретельно готувалися до цього дійства, і навіть незважаючи на кризу вирішили таки провести цей фестиваль. Старалися, аби все було якнайкраще, аби нашим гостям з України та закордону показати усю мистецьку й етнографічну палітру Івано-Франківщини, ну і, звісно, подивитися на все розмаїття фольклорної України, переглянути виступи закордонних колективів".

Фестиваль розпочався 25 вересня науково-практичною конференцією, що була присвячена питанням збереження етнографічної спадщини, яка відбулася в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. А наступного дня, в суботу, різнобарвні колони мистецьких колективів урочистим маршем вирушили від площі перед пам’ятником Івана Франка до Вічевого майдану.

"Прикарпаття вітає Луганщину!", "Здорові були, запорізькі козаки!", "Сердечно вітаємо гостей з Польщі",--чулися вигуки прикарпатців, які стояли по обидва боки центральної вулиці, зустрічаючи гостей. А на Вічевому майдані на артистів й аматорів чекала святково прибрана сцена та благословення священнослужителів, і якого розпочався "Родослав". "Ви такі гарні, як веселка в раю, що спустилася із небес на землю, як жива вервиця молитви до Господа!", - захоплено сказав, вітаючи гостей, правлячий Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ, Володимир Війтишин.

Не приховували свого задоволення від зустрічі з Прикарпаттям, масштабів фестивалю та гуцульської щирості й закордонні гості. "Наш колектив не вперше в Україні, - розповідає Ірена Кульвіковська, керівник кашубського ансамблю пісні і танцю "Сєраковіце" з Польщі. - Ми не вперше в Україні, але щоразу зачудовані вашою щирістю, добротою та великими гарячими серцями українців".

За словами польським гостей, у їхній балтійській місцевості живуть кашуби-давній етнос, яки має свою мову, традиції, звичаї. Усе це ретельно бережуть і в школах, і навіть в органах місцевого самоврядування не цураються кашубської мови. В Україну кашуби привезли своєрідну "родзинку": рибацькі пісні й танці, адже там, де вони мешкають, завжди процвітав рибацький промисел.

Колектив має добрих приятелів у Львові. Там вони вже кілька раз приїжджали до учасників ансамблю "Писанка". На Прикарпатті кашуби вперше. Окрім виступу на "Родославі", польські гості тішили співами й танцями мешканців села Узин Тисменицького району.

Зачаровані фестивалем і учасники духового оркестру з маленького села Боркі Вєлькі що неподалік міста Олєсно Опольського повіту. Хлопці й дівчата із сусідньої країни кажуть, що у них вже ніхто й достеменно не пам’ятає, коли виник оркестр, адже ще в монастирській хроніці записано, що колектив існував у 1905 році, проте, очевидно, він діяв і раніше. Зараз у колективі зібралися непрофесійні музиканти. Є серед духовиків перукар, фермер, бізнесмен, столяр, вчитель, студенти та школярі.

"Грати в оркестрі - це вже наша, можна сказати, сімейна традиція, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Станіслав Белка, віце-староста повіту Олєсно. - Адже у колективі часто збираються родинами. Можливо, будемо мати й подружжя, адже дівчат тут вдосталь. Колись в духовому оркестрі грали тільки чоловіки, але зараз прекрасних панночок не бракує".

За словами пана Белкі, їхній повіт протягом семи років приятелює з Богородчанами. Ось і тепер вони зупинилися у своїх друзів. У підгірському краї вони чуються як вдома. Мешканці Ополє настільки були вражені фестивалем, що фотографували усі яскраві костюми та дякували організаторам за чудове дійство та неймовірні враження.









Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі