друкувати


Допомога Афганістану від українських військових

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-26 10:05:57
Офіцери українського миротворчого персоналу багатонаціонального контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан підбили підсумки виконання миротворчих завдань за 9 місяців поточного року.

На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у Кабулі у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, двоє – офіцери національного елементу забезпечення – також служать у Кабулі, а семеро українських офіцерів та лікарів – у складі литовської Групи з відновлення провінції Гор у місті Чагчаран, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Так, за 9 місяців поточного року українськими військовими лікарями зі складу медичної секції багатонаціонального контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці в провінції Гор лікарем-хірургом підполковником медичної служби Кирилом Кравченком, лікарем-хірургом майором медичної служби Володимиром Негодуйком та лікарем-анестезіологом майором медичної служби Віталієм Добровольським було оглянуто майже 3800 (!) пацієнтів, а стаціонарно українськими лікарями було проліковано 26 пацієнтів.

Наші військові медики провели 115 (!) хірургічних операцій, з яких 13, враховуючи стан потерпілих та умови проведення операцій, були надзвичайно складними. Завдяки проведеним заходам інтенсивної терапії та реанімаційним заходам 9 хворим фактично було врятовано життя.

Загалом, українські військові лікарі понад 2450 разів надавали допомогу мешканцям міста Чагчаран та інших населених пунктів провінції Гор. При цьому нашим лікарям у погонах доводилося стикатися і діагностувати такі важкі захворювання як туберкульоз, гепатити, кишкові інфекції, лейшманіоз та ехінококоз.

Невід’ємною частиною роботи наших військових медиків є проведення гуманітарних акцій з надання медичної допомоги афганському населенню віддалених гірських районів. Протягом 9 місяців поточного року наші військові медики здійснили 10 таких гуманітарних акцій. Крім того, вони взяли участь у медичному забезпеченні 9 патрулів та здійснювали медичне забезпечення операції зі знищення близько 1500 одиниць непридатних боєприпасів та саморобних мінно-вибухових пристроїв, яку проводили миротворці Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані.

Варто також додати, що під керівництвом підполковника медичної служби Кирила Кравченка була розроблена навчальна програма для підготовки молодшого медичного персоналу закладів охорони здоров’я афганської провінції Гор, а у травні-червні 2009 року проведені перші курси. На посадах начальників груп взаємодії та оцінки секції цивільно-військового співробітництва багатонаціонального штабу литовської Групи з відновлення провінції Гор проходять службу капітан 2-го рангу Юрій Олефіренко та підполковник Петро Малеєв.

Саме завдяки їх активній діяльності, спрямованій на відновлення та розвиток соціальної інфраструктури провінції Гор, з боку афганських опозиційних сил у цій провінції не сталося жодної провокації по відношенню до військовослужбовців багатонаціонального миротворчого контингенту. Адже безпосередньо за ініціативи та участі капітана 2-го рангу Юрія Олефіренка та підполковника Петра Малеєва у провінції Гор було реалізовано 16 (!) гуманітарних проектів на загальну суму близько 150 тисяч доларів США, органам місцевого самоврядування і мешканцям провінції Гор було передано майже 40 тонн гуманітарної допомоги.

Зокрема, під безпосереднім керівництвом цих українських офіцерів тільки у місті Чагчаран було побудовано першу автобусну станцію, відремонтовано дорожньо-будівельну та інженерну техніку Департаменту доріг провінції Гор, організовано курси з інформатики для місцевих школярів, побудовано 3 мечеті, розроблено та виготовлено власними силами підручники для однієї зі шкіл, побудовано два спортивних майданчика тощо. Вивчаючи ситуацію у провінції Гор, капітан 2-го рангу Юрій Олефіренко та підполковник Петро Малеєв провели п’ятдесят мобільних патрулів, більшість з яких тривала протягом трьох-чотирьох діб.

Під час підготовки та проведення президентських виборів в Афганістані підполковник Петро Малєєв особисто очолював оперативну групу Центру реагування на кризові ситуації провінції Гор, організував взаємодію з місцевими органами влади, керівництвом Афганської національної поліції та Служби безпеки Афганістану в провінції Гор, підрозділами Афганської національної армії та виборчими дільницями в населених пунктах провінції Гор та місті Чагчаран.

А на посаді помічника командира роти охорони литовського миротворчого контингенту майже рік проходить службу капітан-лейтенант Михайло Басанов. За цей час він 36 (!) разів особисто очолював багатонаціональний підрозділ під час патрулювання у визначеній зоні відповідальності. Враховуючи високий професіоналізм капітан-лейтенанта Михайла Басанова, командування багатонаціонального контингенту у провінції Гор доручило йому очолювати багатонаціональний підрозділ, до складу якого увійшли представники збройних сил Литви, Хорватії, Італії та Афганської національної поліції. Під командуванням капітан-лейтенанта Михайла Басанова цей багатонаціональний підрозділ 16 разів здійснював оточення та блокування небезпечних ділянок місцевості під час знищення мінно-вибухових пристроїв у населених пунктах.

За виявлені високий професіоналізм та сумлінність під час виконання миротворчих завдань у складі Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан підполковнику Петру Малеєву, підполковнику медичної служби Кирилу Кравченку, майору медичної служби Володимиру Негодуйку та капітан-лейтенанту Михайлу Басанову були оголошені подяки та вручені відповідні сертифікати від Командувача Об’єднаного оперативного командування Збройних сил Литовської Республіки. Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (ISAF) з травня 2007 року. На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (м.Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м.Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м.Чагчаран). Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.

Обговорити на форумі