друкувати


Прийомна сім’я: Бути щасливими разом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-25 01:08:03
Усі діти насамперед потребують любові і тепла, а для цього вони повинні зростати у сім’ях. Ось чому держава, узявши на себе піклування про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, визначатиме пріоритетним важливе завдання забезпечити належні умови для їхнього виховання у прийомній сім’ї.

У нашому районі першими зважилося на такий крок подружжя Филипівих із Сопова. Три роки тому вони взяли на виховання з будинку-інтернату Андрійка, якому цьогоріч виповниться уже чотирнадцять. Із липня 2006-го соціальний супровід цієї сім’ї веде начальник відділу соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олександра Теліщук, з якою й ведемо розмову.

— Пані Олександро, чи витримала сім’я Филипівих випробування часом?
— Безумовно. Нові батьки знайшли повне взаєморозуміння з сином. Він не обмежений в увазі, турботі і, головне, любові. Під їх покровом, як під променями сонця, хлопець зростає, розвивається, розкриваються його здібності і таланти. Хлопець має хист до малювання: він малює на папері, дошках, каменях. А ще любить допомагати мамі куховарити і навіть мріє опанувати фах кухаря, або дизайнера, з майбутньою професією ще не визначився. У школі у нього багато друзів, він щирий, відкритий, добрий. Усі ці чесноти, вважаю, збереглися в його душі саме завдяки родинному теплу і тій доброзичливій атмосфері, яка панує в цій сім’ї з моменту її створення. Батьки сприяють тому, щоб Андрійко міг підтримувати зв’язки з своєю старшою повнолітньою сестрою, яка в їхньому домі частий гість.

— Отже, сім’я Филипівих — це гарний приклад і добрий початок нової справи?
— Відколи я веду соціальний супровід цієї сім’ї, бачу тільки позитивні зміни і ще раз переконуюся в тому, що ніщо не може замінити дитині батьківську любов. І дуже б хотілося, щоб приклад цієї сім’ї мав продовження у нас на Коломийщині. Держава зі свого боку сприяє фінансовою допомогою у цьому.

— Як саме?
— Згідно з Постановою Кабміну від шостого лютого 2006-го, затверджено порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги за принципом "гроші ходять за дитиною". Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Розмір грошового забезпечення — 35 відсотків розміру соціальної допомоги на кожну дитину, але не більше ніж півтора прожиткового мінімуму для працездатної особи одному з прийомних батьків.

— Вчитися і бути батьками у такій сім’ї теж не менш важливо.
— А для цього й існує наша служба. Кандидати у прийомні батьки проходять навчання на базі обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Ми забезпечуємо відповідний курс підготовки осіб, які бажають створити прийомну сім’ю і надалі здійснюємо її соціальний супровід. Надаємо консультації — соціально-педагогічні, психологічні, інформаційні, проводимо бесіди-консультації, виступаємо в ролі посередника між прийомною сім’єю та іншими службами. Робимо все залежне від нас, щоб кожна дитина, кожна сім’я отримала шанс бути щасливими разом.

Автор: Вікторія КОХАН, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі