друкувати


Прогноз: Чекаєм на хвилю нелегалів, яких виженуть з ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-24 05:04:29
Наступного року в Україні можуть легалізуватися близько 150 тисяч вихідців з Центральної Азії та Африки, яких депортують з території Європейського Союзу. Відповідно до угоди про реадмісію з Євросоюзом, ратифікованим Верховною Радою в 2008 році, з січня 2010 року Україна зобов'язується приймати у себе всіх нелегалів, якщо буде доведено, що вони потрапили до ЄС через український кордон.

Мова йде не тільки про мігрантів, затриманих безпосередньо на кордоні, а й тих, хто знаходиться в ЄС вже не перший місяць. При цьому Україна не зможе повертати нелегалів в Росію і Білорусію, хоча основний їхній потік припадає на українсько-російський та українсько-білоруський кордони. Справа в тому, що Держдума РФ не ратифікувала Договір про реадмісію з Україною, а Білорусія навіть не підписала його.

Немає в України такого документа і з Індією, і з країнами кавказького регіону, на які припадає значна частина всіх нелегалів. У той же час в пунктах тимчасового утримання нелегальних мігрантів Україна, у кращому випадку зможе утримувати близько 4 тисяч чоловік, що обійдеться бюджету в 3 мільйони доларів.

Депортація ж одного нелегала на його батьківщину обходиться державі більш ніж в 1 тисячу доларів, а в цьому році на ці потреби в бюджеті виділили лише 3 мільйони гривень, за які можна депортувати не більше 400 чоловік. Великих сум не передбачено і в проекті кошторису на 2010, тоді як у наступному році потік депортованих з Європи може досягти 150 тисяч чоловік.

У такій ситуації найбільш оптимальним варіантом для уряду стане саме імміграційна амністія. Україну до імміграційної амністії готують вже кілька років. Європейські експерти неодноразово підкреслювали, що за демографічними критеріями Україні необхідно щорічно залучати в країну від 300 до 350 тисяч іммігрантів. Досвід європейських країн показує, що імміграційна амністія дозволяє скоротити "тіньову" економіку, знизити рівень корупції у сфері міграції, отримати реальну інформацію щодо кількості мігрантів, що необхідно для прийняття економічних рішень, зменшити витрати на утримання та депортацію нелегалів.

Однак позитивні рішення про амністію в Європі передбачали відповідність нелегала багатьма критеріям, починаючи з перебування на території держави досить тривалий термін і закінчуючи наявністю у іноземця постійної роботи. В Україні ж гонитва за економією бюджетних коштів може обернутися поповненням на сотні тисяч армії безробітних, невлаштованих і конфліктних громадян, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі