друкувати


Банківська система України на грані дефолту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-24 03:49:08
Міжнародні експерти попередили про загрозу краху банківської системи України. В той же час, у Мінфіні впевнені, що дефолту не буде, а лише розоряться деякі банки. Про це повідомило видання Financial Times із посиланням на доповідь Світової організації торгівлі.

На думку експертів СОТ, загроза дефолтів банків у Казахстані і Україні створює ризик на світових фінансових ринках, а також у глобальній системі торгового кредитування

Фахівці СОТ повідомили, що брак ліквідності спостерігається зараз у Східній Європі, Африці, Центральній Америці, а також у ряді країн Центральної і Південно-Східної Азії.

При цьому "особливу тривогу викликає ситуація в Казахстані і Україні, де зберігаються високі ризики і загроза системного дефолту банківського сектору, що матиме негативні наслідки для всієї світової торгівлі", наголошується в документі.

Значне подорожчання (на 5%) ставок за торговими кредитами, що відбулося внаслідок кризи, призвело до різкого падіння обсягів світової торгівлі. У цих умовах, констатують експерти СОТ, "світова торгівля виявилася однією з головних жертв нинішніх економічних потрясінь".

З іншого боку, за оцінками фахівців цієї міжнародної організації, ситуація з торговими кредитами поліпшилася в країнах БРІК - Бразилії, Росії, Китаї і Індії. Хоча і в цих країнах дрібні банки все ще зазнають певних труднощів із готівкою.

В той же час, в.о. міністра фінансів Ігор Уманський, коментуючи доповідь фахівців СОТ, заявив, що банківській системі дефолт не загрожує, але є ризик банкрутства ряду комерційних банків.

"Я б не говорив, що є загроза банкрутства системи – є ризик банкрутства ряду банків. Через кризу, а це певне очищення організму, пройдуть не всі банки, але система (банківська) пройде", - переконаний Уманський. Разом із тим, він визнав, що ситуація у банківській системі України досить складна.

"На жаль, зараз Шаповалов (перший заступник глави Нацбанку - ред.) на лікарняному, Стельмаха (глави НБУ) немає... Загалом непроста ситуація як на ринку, так і в самому Нацбанку", - також відзначив урядовець.

Він підкреслив, що зараз робота НБУ розглядається більше в політичній площині, ніж у фінансовій. "Це стабільності ринку не додає", - впевнений Уманський.

Разом із тим, він додав, що в умовах кризи ризик дефолту може з`явитися в банківській системі будь-якої країни: "Є криза – є ризик. Наше завдання і Нацбанку його мінімізувати".

Нагадаємо, внаслідок кризи українські банки суттєво збідніли. Збитки українських банків із початку 2009 року склали 15,4 мільярда гривень, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі