друкувати


Ющенко – це не зовсім втрачені можливості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-24 11:56:12
"Президент Ющенко людина не лінійного геометричного мислення, по своїй природі він політичний Лобачевский, і логіку розвитку подій прораховує не в одній площині, а в цілому просторі", - зауважує політолог Володимир Цибулько.

На погляд Цибулька, для того, щоб Віктор Ющенко вдруге став президентом, багато чинників мають зійтись в один час, в одному місці, на одній персоні. "Очевидно він знає, які чинники мають зійтись, інакше він не йшов би на президентські вибори", - відзначає експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Одним з таких чинників, за припущенням політолога, є втома від перерозподілу майна. "Всі прекрасно розуміють, що прихід нової людини, буде дуже серйозно ламати всі майнові відносини. Особливо в разі приходу до влади такої сильної авантюрної постаті як, наприклад, Тимошенко. А під тиском кризи і багатьох інших обставин суспільство надто втомилось", - говорить він.

Тому уповільненість розвитку України, на думку Цибулька, певною мірою влаштовує українців – це передишка перед серйозними викликами. "Сьогодні багато людей переоцінюють стан речей і розуміють, що прихід іншої людини на посаду президента викличе надто великі психологічні травми. Активні люди, звісно, критикують президента за втрачені можливості. Але поряд із цим є і страх пошуку нових можливостей. Народ надто стомився, а постать Ющенка є пропозицією для перепочинку. Тому цілком ймовірно, що діючого президента оберуть вдруге", - пояснює експерт.

Крім цього, за словами Цибулька, Ющенко намагався мінімально виходити за рамки відведених повноважень, і сьогодні його присутність на посаді може бути не просто суспільним компромісом, а консервацією відносин в українській владі. "Інші відносини можуть виявитись надто болючими, і навіть зруйнувати країну. В цьому сенсі м’яка влада є найрозумнішою пропозицією. Люди починають порівнювати поведінку Ющенка з поведінкою його опонентів, і розуміють, що Ющенко – це не зовсім втрачені можливості. Його певна пасивність дає можливість вирости новому поколінню, змінитись політичному поколінню, сформуватись національній свідомості. Є комплекс позитивних речей, які ми не помічаємо, але коли з’являється загроза втратити набуте, його цінність відчувається зовсім інакше", - підкреслює він.

Обговорити на форумі