друкувати


І.Вакарчук: Без нового закону не увійдемо до освітнього простору Європи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-24 10:00:57
Міністр освіти і науки Іван Вакарчук на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України запропонував Уряду прийняти новий закон "Про вищу освіту". Члени Кабміну підтримали пропозицію Івана Вакарчука.

Міністр освіти і науки переконаний, що подальша швидка трансформація вищої освіти неможлива без:
1. прийняття нового закону "Про вищу освіту",
2. знаходження місця в національній освітній системі такому новому явищу, як дослідницький університет,
3. окреслення параметрів, які дозволяють цьому типу навчальних закладів втілювати властиву їм місію та поставити науку на достойне місце в університетському житті,
4. надання акредитації ролі реальної технології покращення якості вищої освіти,
5. приведення української практики академічної мобільності та участі студентів в управлінні вищою школою у відповідність до європейських стандартів,
6. затвердження додатка до диплому європейського зразка, що необхідно зробити спільно з Міністерством праці і соціальної політики та представниками роботодавців.

"Прийняття нового закону "Про вищу освіту" забезпечить міцний ґрунт для всіх наших новацій та реального входження вітчизняної вищої школи до світового та європейського освітньо-наукового простору. Закон потрібно прийняти - без цих змін, як би ми не підбадьорювали себе криками, ми не увійдемо до освітнього простору Європи", - підсумував Іван Вакарчук, повідомляє прес-служба МОН.

Водночас Міністр зауважив: "Ми маємо дотримуватися єдиних вимог до організації вступної кампанії, незалежно від статусу чи форми власності навчального закладу. Суспільство не сприйме вже ні розширення категорій пільговиків, ні особливих абітурієнтів для кожного навчального закладу окремо, ні інших модифікацій".

Довідка: Законопроект "Про вищу освіту" розроблено Міністерством освіти і науки з участю провідних вищих навчальних закладів України. З червня 2008 року він пройшов широке громадське обговорення, його зміст спрямований на врегулювання суспільних відносин у галузі навчання, виховання, професійної підготовки.

Проектом закону визначено такі типи вищих навчальних закладів: університет (класичний, профільний), академія, коледж, професійний коледж та визначено вимоги для них.

Внесено суттєві зміни в структуру вищої освіти; вилучено освітні рівні вищої освіти (неповна вища освіта; базова вища освіта; повна вища освіта).

Включено освітньо-науковий рівень доктора філософії, вилучено освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста.

Вилучено поняття рівнів акредитації вищих навчальних закладів.

У новій редакції викладено статтю 26 "Національний вищий навчальний заклад", де для національних вищих навчальних закладів суттєво розширено автономію та академічні свободи.

З метою подальшого розвитку автономії та громадського самоврядування вищих навчальних закладів до управлінських структур ВНЗ різних рівнів включено представників від органів студентського самоврядування (не менше десяти відсотків).

До статті 44 включено норму щодо обов'язковості проходження зовнішнього незалежного оцінювання знань осіб, які бажають здобувати вищу освіту на базі повної загальної середньої освіти.

Встановлено ряд нових норм фінансової діяльності вищих навчальних закладів: надано право відкривати рахунки, в тому числі депозитні, користуватися банківськими кредитами, не застосовувати тендерні процедури на здобуття вищої освіти, встановлювати розміри плати за навчання.

Законом передбачено сприяння академічній мобільності студентів, які навчаються за спільними з іноземними вищими навчальними закладами програмами.


Обговорити на форумі