друкувати


На вихідні та щодень: 18 рецептів смачних страв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 03:42:02
Смажені язички. На 30 порцій: 2 скл. борошна, 1 ч.л. солі, 100 г цукру, 2—3 пачки ванільного цукру, 1 ч.л. порошку до печива, 4 яйця, 125 г масла, олія для смаження, цукор-пудра для посипання. Борошно пересіяти, вимішати із сіллю, цукром, ванільним цукром та порошком для печива. Додати яйця і масло. Посікти ножем, а потім виробити гладке еластичне тісто. Накрити його чистим рушником і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Через 30 хвилин тісто розвалкувати на посипаній борошном стільниці і покраяти на півсантиметрові смужки, а потім на шматочки завдовжки 15 см. Олію розігріти до 180 градусів і смажити в ній язички до золотавого кольору. Готові тістечка викладати на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Викласти на тарілку і посипати цукром-пудрою.

Торт "Бите скло". Цей торт виглядає неймовірно гарно — у білій пухкій масі різнокольорові шматочки желе. А готувати його нескладно. Для торта купіть три-чотири пакетики желе яскравих кольорів. Готують його заздалегідь у різних посудинах. Загустіле желе нарізати кубиками. Для сметанного желе залити желатин холодною кип’яченою водою на 40—60 хв. Розчинити його на маленькому вогні й залишити холонути. Щойно желатин стане ледь теплим, повільно влити його до збитого зі склянкою цукру й пакетиком ваніліну півлітра сметани. Далі візьміть велику миску, змочіть її водою і змастіть сметаною. Шарами викладіть кольорове желе, перемастіть його сметаною. Виходить кілька сметанно-желейних шарів. Готовий торт поставити в холодильник на 2-3 години, доки зовсім загусне. Потім опустити миску на декілька секунд у гарячу воду, накрити широким тарелем і перевернути, Торт можна прикрасити фруктами.

Торт "Метелиця". Тісто: 300 г борошна, 100 г маргарину, 100 г вершкового масла, 80 г цукру, 2 жовтки, 1 ч.л. розпушувачу для тіста, сіль — за смаком. Крем: 3 білки, 6 ст. л. цукрової пудри, дрібка лимонної кислоти, розведеної в 5-6 краплях води, цукрова пудра для посипки, густе сливове варення, кокосова стружка.

Приготування тіста: розпушувач змішати з борошном, посолити. До борошна додати м’який маргарин та посікти ножем. Після цього ввести решту продуктів та замісити тісто. Тісто розділити на 2 частини, розкачати в коржі і випікати. Теплі коржі склеїти варенням. Зверху змастити також варенням, а на нього рівним шаром нанести білковий крем і обмазати ним боки торта. Крем: білки збити міксером або віничком до пишної піни, після чого поступово всипати цукрову пудру і продовжувати збивати ще 2—3 хвилини. Потім додати решту цукрової пудри, лимонну кислоту і швидко перемішати крем. Зверху білковий крем посипати цукровою пудрою, після чого на декілька хвилин поставити торт в гарячу духовку та посипати кокосовою стружкою.

Пиріг тертий зі сливами. Для тіста: 500 г борошна, 200 г цукру, 100 г вершкового масла, 50 г дріжджів, 4 жовтки, 0,5 склянки сметани, 2-3 ст. ложки молока, ванілін, цукрова пудра. Для начинки: 700 г слив. Дріжджі розвести у 2-3 ст. ложках підігрітого молока. Масло розтерти з цукром і жовтками, все це змішати, додати сметану, борошно і вибити ложкою, щоб утворилася густа маса. Це тісто вилити односантиметровим шаром на змащений жиром і посипаний борошном лист і змастити білком. Наверх накласти розрізані сливи без кісточок (шкіркою до тіста). Поставити на годину в тепле місце, що тісто підійшло, потім пекти в гарячій духовці (210-240 градусів) протягом 30 хв. Спечений пиріг порізати і посипати цукровою пудрою з ваніліном.

Торт яблучно-горіховий. Для тіста: 6 яєць, 300 г цукрової пудри, 1 ст. ложка какао-порошку, 250 г яблук, 1,25 склянки подрібнених волоських горіхів, 100 г пшеничного борошна, щіпка соди. Для крему: 1 склянка молока, 200 г цукру, 1 ст. ложка какао-порошку, 200 г вершкового масла. Жовтки розтерти з цукровою пудрою, какао-порошком, тертими яблуками та подрібненими горіхами. Охолоджені білки збити в міцну піну, з’єднати з жовтковою масою, додати змішане з содою борошно, обережно вимісити тісто. Викласти його в змащену маслом і обсипану борошном форму і випікати в духовці на середньому вогні. Приготувати крем: змішати цукор і какао, розвести молоком, покласти масло і варити суміш на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки вона не загусне. Коли готовий торт охолоне, розрізати його упоперек на два однакові пласти, намастити їх кремом і посипати зверху тертим шоколадом.

Заварний торт. Тісто готують на водяній бані. Спочатку у двох склянках кип’яченої води розвести 2/3 пачки маргарину, всипати пачку порошку до печива. Помішуючи, поступово додати дві склянки борошна. Тісто слід тримати на парі, доки воно не стане густим. Як охолоне, у нього по одному втирати десять яєць. Тісто виходить насиченого жовтого кольору, еластичне. Заварене тісто випікають на фользі. Деко застеляють фольгою так, аби згори був блискучий бік. Із порції виходить три коржі. Випікати їх, доки не зарум’яняться. Згори корж із горбочками, вони мають бути трохи коричневими. Якщо вийняти зашвидко, то тісто здується й буде несмачним. Перемащуються коржі заварним кремом. У торт додають свіжі чи морожені ягоди, поливають шоколадною помадкою. Помадку готують зі сметани, цукру й какао. Усього взяти порівну, по три-чотири ложки. Варити 10-15 хвилин на малому вогні, постійно помішуючи, щоб помадка застигла. Коли охолоне, додати дві-три ложки масла.

Консервуємо вдома: Баклажани смажені з цибулею і помідорами. 1,5 кг баклажанів, 250 г ріпчастої цибулі, 600 г помідорів, 100 г пшеничного борошна, 150 г олії, 3 г меленого перцю, 15 г солі. Баклажани вимити, нарізати кружечками завтовшки 0,5 см, посолити. За 30 хв. віджати сік і обполоснути водою. Посипати меленим перцем, обкачати в борошні і обсмажити на олії. Додати нарізані обчищені помідори, посолити. Гарячі смажені баклажани упереміш з нарізаною кільцями цибулею і помідорами укласти в банки, накрити кришками й простерилізувати в киплячій воді півлітрові банки 15 хв. Потім закупорити кришками і охолодити.

Баклажани, тушковані з часником і помідорами. Баклажани обчистити, надрізати кожен у 2-3 місцях, нашпигувати надрізи шматочками часнику. Обсмажити з усіх боків, скласти в каструлю. Зверху на кожен баклажан покласти розрізані навпіл помідори шкіркою догори. Тушкувати до готовності, додавши олію і трохи холодної води. Готову масу розкласти в гарячі простерилізовані банки, пастеризувати, закупорити.

Ікра із зелених помідорів. Цю страву можна приготувати з помідорів, прихоплених приморозками, прив’ялих, м’ятих. Плоди треба помити, просушити і запекти в духовці. Печені помідори пропустити через м’ясорубку, додати сіль, перець і цибулю, присмажену на олії. Все добре перемішати, розкласти в чисті слоїки, заповнюючи їх на 3/4, залити гарячим томатним соусом, накрити сухими кришками і стерилізувати протягом години. Після цього слоїки закрити. Приготування томатного соусу: червоні помідори зварити, злити в окрему посудину частину води та соку і продовжувати варити, потім протерти, змішати з соком і варити ще 25 хвилин.

До святкового столу: Салат "Ромашка". 1 оселедець, 3 варених картоплини, 6 варених яєць, варені морква і буряк, 1 цибуля, 1 банка зеленого горошку, майонез, кріп. Оселедець почистити від кісток, порізати кубиками. Картоплю, яйця, моркву потерти на тертці. Салат викласти шарами, кожний змастити майонезом: оселедець, цибуля, яйця, горошок, картопля, морква. Зверху прикрасити потертим та тертці буряком, посипати кропом, з білків і жовтка викласти ромашку.

Салат "Пантікапей". Для тіста: 100 г маргарину, 1-2 яйця, 1 ч.л. цукру, 1/3 ч.л. солі,1/2 ч.л. соди, 1,5 скл. борошна. Для начинки: 4 шт. крабових палочок, 2 зварених яйця, 1 цибулина, зелень кропу і петрушки, 1,5 яблука, сіль, перець. Маргарин розтерти з яйцем, цукром, содою, сіллю. Додати борошно, замісити тісто. Поставити в холодне місце на 2 год. Після цього розтачати тісто завтовшки 7 мм, розрізати на квадратики. Приготовлені формочки змастити маргарином, вкласти приготовлені квадратики і притиснути до стінок. Зайве тісто відрізати. Випікати корзинки протягом 15 хвилин при температурі 180 градусів. Продукти для начинки подрібнюємо, додаємо майонез чи сметану. Утвореним салатом наповнюємо корзинки.

Салат "Мівінка". 3 пачки "Мівіни", 5 зварених яєць, 2 плавлені сирки, 200—300 г крабових палочок, майонез. Макарони подрібнити на дрібні шматочки, додати натерті зварені яйця і плавлені сирки, порізані крабові палочки, залити все майонезом. Покласти в холодильник не менше ніж на 3 години, щоб макарони набухли.

М’ясні пальчики, фаршировані грибами. Підсмажити порізану моркву, коли буде майже готова, додати цибулю. Окремо відварити подрібнені печериці. З’єднати з морквою і цибулею, трохи потушкувати, додати сіль і спеції до смаку. Сире м’ясо порізати на пластини. Начинку намастити на пластину і загорнути рулетиком. Рулетики випікати в духовці на бляшці, змащеній вершковим маслом. Під кінець випікання рулетики посипати тертим сиром і ще трохи потримати в духовці, щоб сир розплавився. Рулетики дуже смакують до картопляного пюре.

Печінка з часником. З печінки зняти плівку і вирізати жовчні протоки, порізати її широкими шматками. У кожному шматку зробити ножем по кілька надрізів і покласти у них часточки часнику. Посолити, запанірувати в борошні й обсмажити на салі. Подавати зі смаженою цибулею. Печінка — 0,5 кг, часник — 3 зубки, борошно — 2 ст. л., сало — 100 г, цибуля — 2 шт.

Салат з язика. Варений язик порізати кубиками 1х1 см. Викласти на блюдо рівним шаром. Полити 2 ст. л. майонезу. Зверху викласти шар смажених грибів і полити майонезом. Потім викласти шар цибулі, порізаної тонкими кільцями й попередньо замаринованої в оцтовому розчині. На неї викласти шар тертого сиру, який також полити майонезом. Останній шар — терті яйця. Прикрасити салат горошком або часточками огірка. Язик, печериці — по 300 г, цибуля— 4 шт., твердий сир — 200 г, яйця — 3 шт., майонез — 250 г, консервований горошок або солоний огірок.

Страви на щодень: Деруни по-гуцульськи. 10 картоплин, 2 чайні ложки борошна, 1 яйце, 80 г тертого сиру, зелень, сіль, мелений чорний перець. Сиру картоплю почистити, помити і натерти на тертці. Додати борошно, яйце, тертий сир, мелений чорний перець, подрібнену зелень петрушки. Усе ретельно змішати. Ложкою набирати тісто і смажити на розпеченій сковорідці в олії. Подавати до столу зі сметаною чи маслом.

Оладки з яблуками. Борошно — 450 г, молоко — 650 г, яйця — 4 шт., цукор — 100 г, дріжджі — 20 г, яблука — 400 г, топлене вершкове масло — 200 г, сіль — на смак. Зі склянки борошна, молока та дріжджів замісити опару і поставити у тепле місце до збільшення об’єму вдвоє. Потім додати решту борошна, цукор, сіль, яйця і добре перемішати з нарізаними соломкою яблуками. Тісто поставити на декілька хвилин у тепле місце, і коли воно підніметься, випікати оладки.

Пиріг із млинців. Насмажити млинців. Викласти їх у невисоку форму, змащену олією й посипану сухарями. Кожен млинець змастити яблучним пюре. Останній — полити розтопленим маслом та поставити в гарячу духовку на 30 хв. Вийняти пиріг з духовки, викласти на сковороду, змастити бокові сторони збитими з цукром білками і на 5 хв. поставити в духовку. Готовий пиріг прикрасити ягодами з варення. 3 скл. молока, трішки солі та соди, погашеної оцтом, борошна стільки, щоб вийшло тісто, як сметана, 1/2 скл. олії, 1/2 масла, 1 скл. яблучного пюре, 2 білки, 1/4 скл. цукру, 1/2 ст. л. мелених сухарів.

Поради одним абзацом. При чищенні овочів на руках залишаються темні плями. Щоб уникнути цього, перед роботою треба змочити руки оцтом і, не витираючи їх, дати оцту висохнути. Після роботи достатньо просто сполоснути руки водою.

Якщо у крупи з’явився легкий запах затхлості або сирості, не поспішайте її викидати. Просушіть на сковороді або листі, насипавши тонким шаром.

Засохлі родзинки і курага стануть м’якшими, якщо їх легенько збризкати лимонним соком і на 30 хвилин згорнути у вологу бавовняну серветку.

Фарш для котлет буде соковитішим, якщо, крім сала, до нього додати трохи вершків.

Вершкове масло для тіста можна на 1/3 замінити знежиреним сиром. Випічка виходить менш калорійною і довше не черствіє.

Основа для піци краще пропечеться, якщо тісто злегка посипати твердим сиром і лише після цього змастити томатним соусом, викласти інші інгредієнти.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі