друкувати


В.Цибулько: Країна входить у своєрідний політичний клінч

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 03:14:56
Серед головних загроз зриву президентської кампанії варто назвати блокування фінансування виборів, процедуру формування виборчих комісій та персональні мотиви окремих кандидатів.

Порядок формування комісій є головною загрозою для виборів – Цибулько

Серед головних загроз зриву президентської кампанії політолог Володимир Цибулько назвав блокування фінансування виборів, процедуру формування виборчих комісій та персональні мотиви окремих кандидатів.

"Коли Юлія Володимирівна оголошувала два можливих сценарії зриву виборів, то вона скромно промовчала про можливості Кабміну у цьому напрямку. Мається на увазі фінансування виборів, яке може бути заблоковане" – заявив експерт у ексклюзивному коментарі Гарту.

Основну ж загрозу виборам Цибулько вбачає у скандальному законі про вибори президента, прийнятий у парламенті ПРіБЮТ: "Йдеться про порядок формування комісій. Згідно закону кожний кандидат повинен виставити виставити 36 тисяч кваліфікованих членів комісії, по одному в кожну комісію, – звернув увагу політолог. – Якби кампанія тривала кілька місяців, то за цей час комісії змогли б десь через півтора місяці після початку кампанії ввійти в робоче русло, встигли б вивчити закон, отримати методички в ЦВК, провести певну кількість семінарів, щоб нормально володіти матеріалом. За логікою цього закону, все доведеться робити за невідомим поки що алгоритмом та у стислі терміни. Тому саме ці деталі можуть стати своєрідною бомбою уповільненої дії та основною загрозою у зриві виборів".

На думку Володимира Цибулька, закиди у бік глави держави, мовляв, саме він найбільше зацікавлений у зриві виборів є безпідставними.

"У ситуації виборів Ющенко є одним із кола кандидатів, у такому разі кожен його крок на зрив кампанії буде працювати проти нього. Відтак, очевидно, що президента не ризикне вчиняти будь-які радикальні дії", – зауважив експерт в ексклюзивному коментарі Гарту.

Між тим, Цибулько назвав два інші мотиви, які визначатимуть поведінку кандидатів.

"По-перше, у цій кампанії, серед четвірки претендентів Ющенко Тимошенко, Яценюк та Янукович, немає явного переможця. Відтак, насамперед фінансистам електоральних лідерів Тимошенко та Януковича вигідніше підвісити, замаринувати кампанію. Логіка така: немає сенсу продовжувати кампанію в якій не проглядається конкретний переможець, – підкреслив експерт. – По-друге, посада президента з нинішніми повноваженнями не коштує мільярд доларів. Саме в стільки потрібно буде витратити політикам на цих виборах".

За словами політолога, якби наші кандидати діяли б як звичайні політики, то вони намагалися б маневрувати на здешевлення кампанії, йшли на союзи. "Натомість вони діють як бізнесмени: ніхто не бачить змісту викладатися мільярд в невідомо що. Погляньте, жоден штаб, окрім "тимошенківців" серйозно не дрикається. Кампанія фальшстартувала вже кілька разів, починаючи з Арсенія Яценюка, який встиг навіть не розгорнувши кампанію зганьбитися вже кілька десятків раз зі своїми виборчими екзерсисами".

Цибулько наголосив, що сьогодні всі прекрасно розуміють – країна входить у своєрідний політичний клінч: "Раціонального виходу поки що ніхто не пропонує. Всі бояться ризикувати, адже ірраціональний вихід – це майдан. Але майдану не буде, все може обернутися значно серйознішими наслідками на кшталт підпалених заправок".

На останок експерт зауважив, що зараз ще можна переграти сценарій, тому не спроста Президент делікатно натякнув на черговий етап переговорів, заявивши про намір повернути закон про вибори президента у Верховну Раду.

Обговорити на форумі