друкувати


А.Яценюк: Щоб відродити державу треба пахати всім

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-21 06:38:13
Сьогодні до Коломиї прибув лідер політичної сили "Фронт Змін" Арсеній Яценюк. Зранку він відвідав Коломийський політехнічний коледж, де зустрічався з викладацький складом та зі студентами, зокрема. Опівдні претендент на крісло президента України з’явився перед коломийською громадою на сцені, що розмістилася коло міської ради.

Зустріч тривала близько двох годин і умовно ділилася на дві частини: вступна промова пана Яценюка та своєрідний діалог з народом. На зустрічі переважну аудиторію складали люди поважного віку. Це, мабуть, пов’язане, з тим, що працездатне населення було на роботі в цей час.

"Коломия - таки – місто!" Розпочав свій тур по містах Івано-Франківщини з Коломиї. Зумовлено це мабуть тим, що вчора пан Яценюк був в Чернівцях і в цьому випадку Коломия лежить на маршруті. Та і звідки ж розпочинати, як не з нашого міста? Саме таку думку висловив Арсеній Яценюк. Адже його мама народилася в Коломиї і він сам часто тут бував та виховання частково дістав коломийське. Легко було тому виступати політику перед мешканцями міста. Він знає цих людей і їх найболючіші проблеми.

Проект держави Україна від А.Яценюка. За баченням лідера "Фронту змін" потрібно поставити перед собою чотири базові цілі:

1.Індустріалізація. Ми перестали виробляти і стали країною споживання. Арсеній Яценюк переконаний, що країна має розпочати з свого промислового плану повернення заводів, реконструкції доріг, залізниці, будівництва стратегічних об’єктів.

2.Продуктивне село. Україна – це класична аграрна держава. Вона має повернутися до села. Тут є дві основні проблеми: споживання лише вітчизняних продуктів харчування та нагодувати світ. Погодьтеся, потенціал в нас є безперечний.

3. Здорові і освічені люди. Щоправда в нашій країні одночасно бути одним і другим вкрай складно. Якщо здоровий, то розуму багато не вимагається на роботі, що вимагає певних фізичних даних і навпаки. Та таку ціль собі ставить Арсеній Яценюк, тому що переконаний, що людина є найвищою цінністю в державі. Зміна систем охорони здоров’я та освіти є дуже важливим кроком для оздоровлення нації.

4.Боєздатна армія. Ми мали півмільйона солдатів в армії, а сьогодні вона скоротилася до 200 тисяч. Великою проблемою, на погляд лідера "Фронту змін", є відсутність патріотичного виховання в країні. А й справді! Як же виховувати патріотів в країні, яка забула про тебе?

Це ті заклики, які вже давно бентежать очі українців на сіті-лайтах та біл-бордах. Крім того, ще наголошувалося, що ми крім матеріального маємо мати ще і духовне. Щоправда так як матеріальні статки більшості українців мізерні, то однією духовністю і залишається жевріти.

Діалог з народом. Ще довго до прибуття лідера "Фронту змін" перед сценою вишикувалися люди, які довго чекали, щоб задати йому наболіле питання. Люди цікавилися різними сторонами суспільно-політичного життя країни та запитували як впоратися з величезними прогалинами в різних його сферах.

– Як ламати хребет всій корупції, яка напрацьована протягом 18-ти років?
– Чи може це зробити один Президент? Навряд, але як ви його підтримаєте... Кожен голос, який підтримує ініціативу нового сильного Президента допоможе подолати явище корупції. – Арсеній Яценюк пообіцяв, що як тільки стане Президентом, то розпустить Верховну Раду. Ще він розповів про референдум (2000 р.), коли влада зробила вигляд, що порадилася з народом і зробила все по-своєму, – Хто в списках Парламенту? Там є водії, секретарі, перукарі, двірники, масажисти. Більшість з них – неписьменні. Зміна виборчої системи допоможе привести в Парламент освічених людей. Потрібно голосувати за персоналій, а не за кота в мішку.

– Чи не вважаєте Ви доцільним об’єднати всіх демократичних кандидатів у президенти та висунути одного для повної перемоги?
– Ідея хороша, але вона не виконується... по простій причині. Ющенко, коли йшов на вибори хотів для України кращого? Хотів, але лише хотіти – замало... Не може бути виборів за змовою, де зібралися троє кандидатів і як на базарі поторгувалися.

– Проблема працюючих пенсіонерів та випускників ВУЗів без роботи.
– Чи можна прожити на цю пенсію? Не можна, навіть не можна вмерти. Сьогоднішня пенсійна система є несправедливою. Це – не пенсія, це – так аби не вмерти за один день. Демографічна ситуація залишає бажати кращого. На 10 працюючих припадає 9 пенсіонерів... Система освіти теж не в найкращому стані. На 3 роки молодь йде працювати пізніше. Держава за них платить, а потім виявляється, що вони не мають де працювати, або вони не хочуть працювати за обраним фахом.

– Чи є свобода слова на Україні?
– Думаю, що нема...

Лунали й інші питання. Чому не будуються дитячі садочки, чому житло недоступне молодим сім’ям? Чому поля пустують на родючій землі? Як стабілізувати гривню? На кожне з них Арсеній Яценюк відповідав деколи з іронією, деколи з гумором, деколи з болем. Але завжди знаходилася відповідь.

Фінальним акордом зустрічі стало питання, адресоване панові Арсенію, чи вистачить в нього сил дійти до "фінішу" (в якості Президента). У відповіді на нього лідер "Фронту змін" виявив все своє красномовство і відповів, що президентське крісло не може бути фінішом, тому що це – старт, в першу чергу, для країни. Ну і, звісно, це – старт для кожного з нас з вами. На цій оптимістичній ноті Арсеній Яценюк попрощався з присутніми та вирушив далі нести слово серед народу. Коломияни ж поспішили по своїх справах, ділячись враженнями.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі