друкувати


"Європейський конгрес України": Рух у Європу очолить еліта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-21 04:25:30
В географічному центрі Європи у місті Рахові лідери регіональних еліт створили Громадянський Рух "Європейський конгрес України".

"Усе розпочалося із інтелектуального марафону організованого протягом літа "Українським центром глобальних та національних стратегій", — розповідає Коломия ВЕБ Порталу лідер організації керівник новоствореного об’єднання професор Міжнародного університету "Україна", відомий журналіст, перший редактор демократичної газети "За вільну Україну", яка з’явилася на початку 1990-их у Львові, Василь Базів. – У багатьох обласних центрах України було проведено резонансні "круглі столи" за участю київських та регіональних науковців.

У ході "мозкових атак" експерти, політологи, економісти прийшли до висновку — політичний процес в Україні не піддається науковому аналізу, оскільки його профанує існуючий неадекватний і контрпродуктивний політичний клас. Тому народилася ідея: оскільки осмислювати політику, що не піддається не тільки аналізу, але й здоровому глузду, — марна справа, то наукова та ділова еліта повинна сама творити цю політику".

Так у Києві і в областях утворилися ініціативні групи з консолідації еліт, витіснених на узбіччя псевдо-елітою при владі. Ці креатині групи очолили голова крайової організації Конгресу української інтелігенції, директор Інституту народознавства Національної ак4адемії наук України, академік НАНУ Степан Павлюк, голова Всеукраїнської організації політичних наук, професор Валерій Бобик, професор Торонтського університету (Канада) Тарас Кузьо, директор програм фонду "Українська перспектива" Олексій Подольський, завідувач кафедрою Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка, доктор технічних наук, професор Валерій Федорейко, докторант Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Наталія Мафтин, професор Ужгородського національного університету, доктор історичних наук Сергій Федька, завідувач кафедри Національного університету водного господарства та природокористування, академік Міжнародної академії екологічної безпеки Володимир Чабан, професор кафедри образотворчого мистецтва Волинського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Галькун, глова Волинського крайового братства Святого Андрія превозванного Андрій Боднарчук, завідувач кафедри Буковинського національного університету, професор Андрій Савицький та інші метри громадської думки, лідери регіональних еліт.

"У нас кожна людина — окрема стаття Національної енциклопедії України, — похвалився пан Базів. — Я не думаю, що сумарний інтелект всіх інших партій може становити хоча би 10 відсотків нашого потенціалу, який ми сконсолідували".

Ініціатива набула організаційних обрисів і привела до проведення Установчих зборів громадсько-політичного формування громадський рух "Європейський конгрес України". Новизна утворення полягає в тому, що цього разу — рух елітарний, хоча його двері відкриті для всіх, хто спроможний на креатину діяльність заради нації й держави. За словами пана Базіва, "Європейський Конгрес" означає ключову ідею і водночас мету — рух України у "золотий" мільярд людства.

Учасники Установчих зборів "Європейського конгресу України" схвалили запропоновану оргкомітетом цілісну ідеологію українського євроцентризму, яка полягає на макрорівні єдність двох атлантичних берегів від Атлантики до Уралу та державну єдність двох берегів Дніпра. "Для України центристський сенс європейської ідеї, — мовить пан Базів, — полягає у тому, що Європа не тільки на захід від її кордонів, але й на схід. Отож, якщо ми матимемо проблеми на східному кордоні, то перед нами автоматично будуть закриті двері на кордоні західному. Тому євроатлантичний рух може бути результативним за умови забезпечення стабільних і сприятливих східних тилів".

Ідеологія українського євроцентризму, яка народилася в географічному центрі Європи, може слугувати формулою єднання України, яка дезінтегрована конфронтаційною та однобокою ідеологічною риторикою воюючих між собою політичних сил України. Ідея євроцентризму здатна зцементувати Україну, а реалізувати її зможе інтелектуальна еліта, яка володіє стратегічним баченням багатомірного, складного і взаємозалежного глобального світу.

"Європейський конгрес України" заявив про свою участь у президентській кампанії. Конструктивізм цієї участі полягає у тому, що рух еліт, до якого входять найавторитетніші представники наукової та художньої інтелігенції, а також ділових кіл реальної, а не спекулятивної економіки, підтримає того кандидата, який не тільки розділить з ним стратегію і тактику євро інтеграції України, а й виявиться спроможним досягнути цю історичну мету. Для цього четвертий Президент України, опираючись на реальну еліту суспільства, повинен здійснити капітальний євроремонт України, без якого немислиме входження у найуспішнішу спільноту людства. Із певним кандидатом буде підписано відповідні домовленості, які він має виконати.

Бо до цього часу, кажуть представники еліти, ніхто не мав контролю над владою, яку по суті, занесли на трон, після морозного майдану. "Зараз перед президентськими виборами у нас є програма оновленням України, — продовжує пан Базів. — Передусім необхідно на засадах професіоналізму оновити політичний клас, якому належить стати стратегічним, реактивним локомотивом України у Європу. Також слід кардинально змінити стосунки держави і капіталу, підпорядкувавши інтереси останнього інтересам нації. Згодом варто здійснити радикальний перерозподіл національного багатства, усунувши катастрофічну майнову поляризацію. А далі рішучими правовими механізмами викорінити тотальну корупцію, за якою, на жаль, сьогодні є Україна першою в Європі. Ось до чого довів державу режим, що відходить. Тільки після розв’язання цих завдань, Україна набуде цивілізаційних стандартів, які лежать в основі європейської християнської спільноти".

У прийнятій на установчих зборах "Відозві" представники еліт звернулися до колег зі всіх регіонів поширювати цей рух по всій Україні. Бо тільки мобілізація і активізація креативного потенціалу нації дасть змогу Україні сотворити історичний успіх в умовах гострої міждержавної і міжнаціональної конкуренції, продиктованої глобальною постіндустріальною епохою.









Автор: Галина ПЛУГАТОР, Рахів для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі