друкувати


19 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-19 09:49:01
В Італії, в Неаполі святкують Фестиваль Сент-Дженнеро. В Чилі День армії. Ще цього дня в 1958 році Елвіса Преслі відправили на військову службу до Німеччини. А в 1991 році в Києві відновлена діяльність Києво-Могилянської академії.

У 1478 році Леонардо да Вінчі закінчив роботу над "Джокондою". Деякі джерела відзначають, що Леонардо да Вінчі передав незакінчену картину замовнику - багатому флорентійському торговцю Франческо дель Джокондо. І протягомстоліть вона була у власності сім'ї. Але що ж за картина розміщена в Луврі? Історики мистецтва вважають, що насправді існують дві картини кисті Леонардо да Вінчі - "Джоконда" і "Мона Ліза".

При цьому на луврській картині представлена коханка Джуліяно Медичі - Констанца д"Авалос. Саме цю картину Леонардо привіз з собою до Франції в 1516 році. Він тримав її в своїй кімнаті в маєтку під містом Амбуаз аж до смерті. Звідти картина в 1517 р. потрапила в колекцію короля Франциска I. Таким чином, в Луврі знаходиться "Мона Ліза". А справжня "Джоконда" - зображення дружини Франческо дель Джокондо, і, можливо, таємної любові Леонардо, була до 1962 р. в Лондоні, поки не була куплена синдикатом швейцарських банкірів.

Проте, ніхто, окрім деяких мистецтвознавців-ексцентриків, не оскаржує приналежність луврської "Мони Лізи" кисті Леонарда да Вінчі. Сьогодні вона є самою відомою картиною в історії світового мистецтва. Розташований в Луврі кіоск, щорічно продає 330 тис. репродукцій "Мони Лізи". Ця картина в музеї на особливому положенні. Під час її перенесення в нову залу навіть не виникло питання про те, щоб провести реставрацію картини і змити з неї "пил століть". Що ж до таємниці усмішки "Мони Лізи", то її розгадка проста - у жінки просто збриті брови. Якщо їх підмалювати, то пропаде і весь її неповторний образ, стверджують деякі фахівці з живопису. А Френсис Робичек, директор медичного інституту в Північній Кароліні, вважає, що знаменита усмішка Джоконди - наслідок часткового паралічу лицьового нерва. Це захворювання мав і сам автор шедевра Леонардо да Вінчі.

Православні: Архип, Давид, Кирик, Кирило, Макар, Михайло.

Католицькі: Констанція, Януарій.

Цього дня:

1790 Письменника О. Радищев заслано до Сибіру за свою "Подорож з Петербургу до Москви".

1888 У Бельгії на курорті Спа пройшов перший в історії конкурс краси. У фінальній частині взяла участь 21 претендентка на титул "королеви краси", а відбиралися дівчата у фінал за фотографіями, присланими на адресу журі. Переможницею стала 18-річна креолка з Гваделупи Берта Сукаре, якій дісталася премія в п'ять тисяч франків.

1891 До Монреаля прибули перші українські поселенці.

1893 Нова Зеландія стала першою країною, що надала на виборах право голосу жінкам.

1919 У Карибському морі знайдено абсолютно непошкоджене іспанське судно "Вальбарена" з повним набором рятувальних шлюпок (всі 488 пасажирів і членів екіпажу пропали).

1928 У Нью-Йорку пройшла прем'єра першого мультфільму з Мікки Маусом. Мишеня ще не мало голос і було мало схоже на звичний нам образ.

1946 У Цюріху Уїнстон Черчилль закликав до створення Ради Європи для координації дій західноєвропейських урядів і парламентів. Вона буде створена в травні 1949 року в Страсбурзі.

1952 У США актору Чарлі Чапліну пред'явлено звинувачення в співчутті комуністам.

19 вересня народилися:

1724 Микита Акинфієвич Демидов (1724-1789), промисловець, власник Тагильських заводів.

1839 Джордж Кедбері (1839-24.10.1922), англійський бізнесмен. В квітні 1861 року разом з старшим братом Річардом очолив збиткове підприємство батька і перетворив його у всесвітньо відому фірму - виробника шоколаду.

1911 Уїльям Голдинг (1911-19.6.1993), англійський письменник, Нобелівський лауреат 1983 року ("Повелитель мух", "Шпиль", "Зрима тьма").

1946 Джон Колін, ударник англійської рок-групи Status Quo.

1949 Твігги (Леслі Хорнбі), знаменита англійська манекенниця 60-х років, що рекламувала міні-спідниці, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі