друкувати


Найбільша вітряна електростанція в Данії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-18 05:37:16
У Данії вводиться в експлуатацію найбільша вітряна електростанція у світі Horns Rev II.

Комплекс з 91 вітрогенератора, кожен з яких має розмах лопаті 93 метри, розташований у Північному морі, в 30 км від західного узбережжя Ютландія. Він займає площу розміром 35 кв. км, і може виробляти 209 мегават чистої енергії. Планується, що даної кількості повинно вистачити для забезпечення електроенергією 200 000 будинків протягом року. Для обслуговування електростанції буде створено 9000 робочих місць, повідомляє Новости технологий.



Зводила Horns Rev 2 датська компанія Dong Energy. Вартість проекту оцінена в 1 мільярд доларів. Однак настільки високі витрати виправдані, оскільки вони містять у собі можливість знизити загрозу вуглецевої емісії. Крім того, до 2020 року в Європі відсоток енергетичних запасів, які отримують з поновлюваних джерел, має досягти 20% від загальної кількості енергії, і Horns Rev II зможе внести туди свою частку.

Для Данії це не перший досвід розробки вітряних електростанцій. Вони давно розрахували, що будівництво вітряних електростанцій у відкритому морі економічно доцільне, адже сила вітру на морі, як правило, на 50% вища, ніж на суші. У 2003 році була здана в експлуатацію вітряна електростанція Нествед з 72 турбінами на 2,3 МВт, розташована на півдні Данії. Тоді вона обійшлася уряду в 262 млн доларів. Станція функціонує і до цього дня, виробляючи близько 165 МВт. Вона працює в автоматичному режимі без втручання фахівців, за функціонуванням комплексу стежить комп'ютерна система.

Виробляє електрику і попередниця нової ферми - Horns Rev I. У неї 80 турбін, кожна з яких дає 2 МВт. На даний момент у подібних систем є один вагомий недолік - їх висока вартість.

Обговорити на форумі