друкувати


Екологічно чисті продукти в Україні купити неможливо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-18 04:53:39
Якісний аналіз овочів на вміст отрутохімікатів в Україні зробити практично неможливо. Овочі, які купують українці, переважно зростали на хімії. Нітратні продукти їдять як бідні, так і багаті. Екологічне землеробство в нас лише починає розвиватися.

На базарі зовсім важко відшукати дійсно екологічно чисті овочі і фрукти, хоча продавці в один голос запевняють вирощували без хімії, як для себе.

Молода мама Ганна прийшла на чернігівський центральний ринок купити свіжих овочів. Як на великих ятках знайти екологічно чисті, не знає, тож розпитує продавців.

"Я взяла картоплі, огірків. Мене радує чесність наших продавців, наприклад, хотіла купити кабачків, але мені сказали, що дитині їх краще не давати. Мушу вірити на слово", - сміється вона.

Картопля дійсно виявилася безпечною – 63 міліграми нітратів на кілограм при нормі – 250, показали аналізи лабораторії.

"Крім азоту, нітратів, існують ще біля 90-100 шкідливих компонентів, які українські лабораторії не в змозі перевірити", - бідкається генеральний директор групи сільськогосподарських підприємств Станіслав Котенко.

Зараз у пересічній лабораторії ринку можуть безкоштовно зробити органолептичну експертизу, поміряти вміст радіації в городині та взяти аналіз на нітрати. Розгорнутий якісний аналіз овочів на вміст отрутохімікатів можна замовити хіба що за кордоном. Така ситуація цілком влаштовує багатьох сільгоспвиробників за допомогою хімпрепаратів вони вирощують хороші врожаї. Екологічний чинник відходить на задній план.

Якщо у світі є регламент, які препарати можна використовувати і в які терміни, то в Україні сільгоспвиробникам можуть тільки порадити. Наприклад, будь-який фермер використає п'ятикратну дозу хімікатів, і про це ніхто не дізнається, підсумовує Котенко.

В Авдіївці на Чернігівщині селяни взагалі відмовилися від використання отрутохімікатів та неорганічних добрив у землеробстві. Їх привабили перспективи екологічного бізнесу.

Вирощуватимуть не тільки для себе, а насамперед - на продаж.

Ґрунт збагатили гумусом, тут - запевняє керівництво сільськогосподарського кооперативу, немає жодної краплі нітратів чи отрутохімікатів, тож дешевими екопродукти не будуть. Як каже Галина Ілляш, голова сільськогосподарського кооперативу – перші покупці - люди з достатком.

Як скоро біоовочі стануть доступними широкому загалу, селяни не знають. У світі до органічних овочевих висувають спеціальні вимоги. Так ані помідори, ані буряки не можуть бути вирощеними із трансгенного насіння. Вищі вимоги і до концентрації нитратів та пестицидів. Нині в Україні вже є кілька лабораторій, які зможуть зробити відповідну експертизу.

Потрібно пройти екологічну чи органічну сертифікацію, тільки тоді можна підтвердити чистоту та якість продуктів. Тільки після цього підприємство отримує сертифікат на конкретну продукцію

На Чернігівщині розраховують за кілька років постачати продукцію у супермаркети. Якщо вона матиме спеціальне маркування, то зможе гідно позмагатися за місце у кошику покупця. Фахівці ж переконують – як раз у супермаркетах такі продукти і не варто чекати і шукати – немає прямого зв'язку між малим, середнім бізнесом і покупцем. Вся продукція йде через оптові бази, де все змішується в загальному обсязі овочів та фруктів.

У світі органічні овочеві та фрукти продають у маленьких спеціалізованих магазинах при фермах. Потужні сільські господарства мають мережу невелих власних магазинів.

Ціни на продукцію дійсно трохи вищі, ніж на аналогічні овочі в супермаркетах.

Якщо за кілограм звичайної картоплі нині на базарі правлять 4,5 гривні, вирощену чисто - не купити дешевше десяти. Капуста по три - з екомаркуванням коштуватиме щонайменше шість гривень. Вільні від отрутохімікатів буряки та моркву продаватимуть відповідно по 12 та 20 гривень за кіло, - це вдвічі дорожче за звичні овочі.

Класичне біоземлеробство у загальній структурі може складати не більше 10% - інакше людству загрожує голод.

Десятиліттями вітчизняні мікробіологи б'ються над тим, як збільшити врожайність і водночас оздоровити землю. На це здатні природні мікроорганізми, які містяться в ґрунтах. Вченим залишається вибрати з усього переліку кілька найкорисніших бактерій, розмножити їх у лабораторних умовах і помістити назад у ґрунт.

Нітрати, які накопичуються в рослині у необмеженій кількості синтезуються у цінні сполуки - амінокислоти та білки. Тобто вони стають не просто нешкідливими, а корисними для людини. Тільки такі овочі все одно коштуватимуть дорожче за своїх нітратних родичів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі