друкувати


18 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-18 03:31:13
11 років тому в Україні ввели штрихове кодування товарів. Чилі відзначає День національної незалежності. Ще цього дня в 1922 році в Празі створений союз українських студентів-емігрантів. В 1965 році острів Хортиця в Запоріжжі оголошений державним заповідником.

Цього дня 90 років тому народилася Грета Гарбо. (18. 09. 1905 — 15. 04. 1990), американська актриса шведського походження. Справжнє прізвище — Густафсон. Виросла в Швеції в бідності. Дебютувала у фільмі М. Стиллера "Сага про Йесте Берлінге". Стиллер, отримавши запрошення до Берліна, взяв Гарбо з собою.

У Німеччині вона знімається в стрічці "Безрадісний провулок". Мелодраматична історія дочки безробітного вчителя, яка ледь не йде на панель, щоб прогодувати батька і сестру, не давала актрисі особливих шансів, але стримана манера Гарбо, її сувора і трагічна краса принесли актрисі справжній успіх. В тому ж році Стиллера запросили до Голівуду, і він висунув як умову особливий контракт зі своєю протеже.

Перша ж поява Гарбо на американському екрані в мелодрамі "Потік" зробила її кумиром публіки. Феноменальна популярність картин за участю цієї актриси пояснювалася не тільки тим, що її гра ідеально відповідала вимогам екрану, і не тільки вмілою рекламною кампанією. Відоме значення мав також і інтерес публіки до нового типу фатальної жінки, який створювала Гарбо — самотньої, гордої героїні, що пов'язала весь сенс свого буття з єдиним і неповторним коханням, яке не приносить щастя ні їй, ні коханому. Очаровувала і краса актриси, але чудо феномена Гарбо полягало в особливій аурі її особистості, у відчутті таємниці, яка прочиняється лише частково — і зберігається недоторканна межа між публікою і "Цією Жінкою" (її навіть називали подібною Сфінксу). Жоден з знаменитих німих фільмів не вичерпував міфу. І не завжди актриса грала бездоганно — але міф про "божественну Гарбо" існував, демонструючи всесилля нового мистецтва в світі, що відмовився від старих богів.

У 1939 Гарбо "змінила" міфу, вирішивши зіграти в комедії Е. Любича "Ніночка", але не добилася бажаного успіху, а її картина "Дволика жінка" (1941) провалилася в прокаті. Більше Гарбо не знімалася, але це ніяк не позначилося на легенді, яку живили минула слава, звичайна замкнутість зірки і любов нових поколінь. У 1954 актрису нагородили почесною премією "Оскар" — за "незабутні екранні виступи". Всього вона знялася в 27 фільмах (два поставлені в Швеції, один в Німеччині, інші - в Голівуді). В 36 років Грета залишила кіно і решту життя провела в самоті в Нью-Йорку.

Православні: Авдей, Опанас, Гліб, Давид, Єлизавета, Захар, Максим, Раїса, Федір.

Католицькі: Ірена, Йосип, Станіслав.

Цього дня:

1640 У Києві почався церковний собор, що затвердив православний катехізис, яким протягом сторіч керувалася православна церква,.

1698 До Бастилії переведений таємний в'язень, відомий як "Залізна маска".

1793 Президент США Джордж Вашингтон заклав перший камінь в фундамент Капітолію.

1810 У Чилі створена національна урядова хунта і оголошена незалежність від Іспанії. Ця подія святкується в країні як День національної незалежності.

1851 Вийшов перший номер "Нью-Йорк Таймс" ціною 2 центи.

1932 Король Хиджаза і Неджда Абдель Азізібн Сауд об'єднав обидва королівства в одно. Країна стала називатися Королівством Саудівська Аравія.

1934 СРСР вступив в Лігу Націй.

1947 Створено ЦРУ США.

1973 В ООН прийнята Федеральна Республіка Німеччина і Німецька Демократична Республіка.

1990 У "Комсомольській правді" опублікована стаття А. І. Солженіцина "Як нам облаштувати Росію?".

18 вересня народилися:

1765 Григорій ХVI, Папа Римський (1831-46 рр.).

1885 Муслім Магометович Магомаєв (1885-1937), композитор, дід співака М.Магомаєва. Народився в Грозному в сім'ї коваля. В 1904 році закінчив Горійську вчительську семінарію, працював вчителем, потім скрипалем і диригентів у музичному театрі в Баку. За радянських часів очолював драматичний, а потім оперний театр в Баку.

1920 Карен Хачатурян, композитор.

1941 Владимир Попов, кінорежисер ("Будьте готові, ваша вищість!", "Серця трьох").

1943 Борис Галкін, актор ("В зоні особливої уваги", "Хід у відповідь", "Дзеркало для героя").

1948 Володимир Дмитрович Васильєв, бард. Живе в Харкові. Один з авторів антології "Дике поле". Вірші російських поетів України кінця XX століття".

1988 Михайло Філіпчук, кіноактор ("Злодій", "Сирота казанська"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі