друкувати


Кусючий хасид

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-18 03:17:22
В Умані паломник вкусив міліціонера за палець і побив камеру місцевої телекомпанії.

В Умані, куди продовжують прибувати хасиди на святкування іудейського Нового року, для правоохоронців уже є робота. Кіоски і прилавки, з яких хасиди торгують кошерною їжею та іншим крамом, не завжди встановлені законно, а добровільно усувати їх господарі не хочуть. Тож коли міліціянти зносили один із таких кіосків, на який, до речі, скаржилися мешканці довколишніх будинків, власник кіоску, паломник-хасид, який намагався перешкодити правоохоронцям, вкусив за палець одного з міліціонерів. Серед постраждалих — і місцева телекомпанія "Сатурн", її телекамеру паломники кинули об землю. Як повідомили у міській раді Умані, кіоски та гаражі звели без належного дозволу самі паломники та кілька підприємливих уманців.

Працюють правоохоронці й із затриманим неповнолітнім місцевим жителем. Його підозрюють у написанні антисемітських гасел на міських парканах поруч із тим місцем, куди прибуває транспорт із хасидами. Комунальні служби Умані написи на кшталт "Євреї, забирайтеся додому" оперативно зафарбували. "Такі написи в нас у місті з’явилися вперше. Мені особисто від цього дуже прикро. Адже хасиди приїжджають до нас уже стільки років поспіль, і Умань завжди гостинно їх зустрічала", — запевнила місцева жителька Ольга Порпленко. У свою чергу, представник Міжнародного благодійного фонду імені Рабі Нахмана Даніель Даян заявив, що "люди про хасидів майже нічого не знають, а вони завжди моляться за весь світ і за ту країну, де перебувають".

До речі, іудейський Новий рік хасиди зустрічатимуть молитвами на могилі цадика Нахмана в ніч із суботи на неділю. Нині вже прибули до Умані більше 10 тисяч паломників. Правопорядок охороняють 450 міліціонерів, їм допомагають 15 службових собак.

Автор: Людмила НІКІТЕНКО, "Україна молода"
Обговорити на форумі