друкувати


Україна: 40% малих підприємств припинили свою діяльність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-17 05:42:44
Малий та середній бізнес масово виставляється на продаж. Хто раніше відкрив свою справу, сьогодні змушені припиняти підприємницьку діяльність. Чому так відбувається, і чи є шанси уникнути саме такого кроку, говорили у програмі "Український вимір", виробництва КГ ESG.

За півроку в Україні майже 40% малих підприємств припинили свою діяльність. Заступник голови Держкомпідприємництва Сергій Третьяков переконаний, що в більшості випадків це явище штучне. Передусім, воно пов’язане з необґрунтованим збільшенням комунальних платежів та відсутністю мікрокредитування.

Голова організації малого та середнього бізнесу Ярослав Місяць серед основних причин виділяє припинення доступу до кредитних резервів, блокування рахунків та тиск з боку органів влади: "Найбільше постраждав дрібний бізнес у сфері надання послуг і дрібної торгівлі. Дехто взагалі припинив займатись бізнесом, дехто, на жаль, перейшов у тінь".

За словами голови правління Всеукраїнського об’єднання підприємців В’ячеслава Кредісова найбільше падіння відбулося в будівельній галузі – лише цього року воно становить 60%: "Найприбутковішим в умовах кризи є так званий cash-floor. Це надання послуг, якими люди користуються щодня – продаж пиріжків, реалізація телефонів, відкриття майстерень з ремонту взуття, перукарень, тощо".

Найпершим під час кризи постраждав бізнес у сфері промисловості, будівництві, транспорті та зв’язку, в операціях з нерухомістю.

Фахівці кажуть, врятує ситуацію реструктуризація кредитів, цільове фінансування бізнесу, зменшення податків. Щоправда, коли це станеться ніхто не знає, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі