друкувати


Кабінети інформатики - центр розвитку інформаційної культури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-17 04:16:01
Сучасний етап розвитку суспільства визначає високі вимоги до рівня знань і умінь випускника школи в галузі комп'ютерних знань та інформаційних технологій. Він повинен мати певний рівень інформаційної культури, який і визначає його вміння оперативно і якісно працювати з інформацією на базі сучасних технічних засобів, технологій і методів.

Найбільшою мірою на досягнення поставленої нашим суспільством мети орієнтована освітня галузь "Інформатика", де є можливість використати величезний потенціал комп'ютерної індустрії. Особливо важливо це враховувати при організації процесу навчання. Це та предметна область, де закладається фундамент інформаційної культури, активізується пізнавальна діяльність учня, формуються його світогляд та інформаційна комунікабельність. Глибокі та міцні основи інформаційної культури, сформовані на уроках з дисципліни "Інформатика", забезпечують швидку адаптацію учня в інформаційному суспільстві після закінчення школи.

Тому першочерговим завданням, що стоїть перед вчителями інформатики та ІКТ, є прийняття такої концепції навчання, метою якої буде створення бази інформаційної культури випускника школи. Серед безлічі навчальних комп’ютерних комплексів загальноосвітніх закладів міста важко виділити найкращий за всіма критеріями. Кожен вчитель докладає максимум зусиль для того, щоб його кабінет відповідав всім вимогам, задовольняв як потреби учнів на уроках інформатики, так і проведення уроків з використанням комп’ютерів з інших предметів, тренінгів для вчителів.

Не дивлячись на те, що комп’ютерні комплекси, які постачались практично в один рік, є подібними, кожен кабінет інформатики має свою родзинку, те, що відрізняє його від інших. Вчителі з радістю діляться своїм досвідом з колегами.

- Готуючись до уроків на кожній паралелі, я вивчаю матеріал нових підручників, практикумів, методичну літературу створюю в електронному вигляді поурочні планування, які на уроці проектую на інтерактивну дошку. Кожен електронний урок містить тему, мету, план, хід уроку з завданнями, які передбачають роботу з інтерактивною дошкою, якщо це актуально для даної теми уроку. Комп'ютерний практикум, всі види контролю, критерії оцінювання завдань теж присутні в електронних уроках, а також винесено на паперовий носій і оформлені у папки з різних тем, – ділиться досвідом вчитель інформатики ЗОШ №4 Віталій Володимирович Галів.

В загальноосвітній школі №4 є два кабінети інформатики, кожен з яких дивує як кількістю дидактичних матеріалів, так ідеальним санітарним станом і естетичним виглядом.

- Я систематично поповнюю і обновляю матеріал своєї дидактичної скарбнички. З матеріалами, розміщеними на стендах кабінету, з інформатики учні можуть ознайомитися в будь-який зручний для їх час. Поряд на поличках знаходяться книжкові новинки, вивчення змісту яких дозволяє підвищити інформаційну культуру учнів, - розповідає Алла Вадюк, вчитель інформатики СШ №5 ім.Т.Шевченка. На стендах кабінету є інформація присвячена вивченню інформатики. Поруч можна побачити розділи "Сьогодні на уроці" і "Перевір себе", де розташований відповідний матеріал і найкращі дитячі роботи з даної теми.

Важливе місце в оформленні кабінету і робочих місць учні в кабінеті інформатики ЗОШ №3 займають правила поведінки і техніка безпеки в комп'ютерному класі. На першому ж уроці інформатики учні дивляться фільм про дотримання цих правил, отримують інструкції і вклеюють їх у свої робочі зошити. Перелік цих правил, послідовність дій при пожежі, вогнегасник, номер телефону, за яким необхідно телефонувати у разі виникнення пожежі, - все це можна побачити при вході до кабінету. На кожному комп'ютерному столі біля монітора лежить інструкція при роботі на ПЕОМ.

При плануванні уроку я виділяю час на виконання дітьми спеціальної розминки (зарядки) після роботи за комп'ютером, - ділиться досвідом Наталія Євгенівна Городчук.

На стенді під заголовком "Здоров'я" можна побачити перелік вправ для очей, пальців рук, шиї, спини та ілюстрації, що демонструють їх виконання. Тут же знаходиться термометр, що допомагає постійно відслідковувати температуру в кабінеті і приймати потрібні заходи в разі її невідповідності нормі. Ще два невеликих стенду, розташованих симетрично від центрального, присвячені заходам безпеки під час роботи на ПК, а саме: захист від електричної напруги, робоча поза, робоча меблі і т.п.

Інтерактивна дошка - одне з останніх досягнень в галузі комп'ютерних технологій. В даний час використання таких технологій у навчальному процесі є актуальним, оскільки може істотно полегшити працю як учня, так і праця вчителя. Великі напрацювання в цьому напрямку має Валерій Дмитрович Кольцюк, вчитель інформатики гімназії імені Грушевського. В його методичній скарбничці є ще багато родзинок: впровадження онлайнового електронного журналу гімназії, використання на уроках імітатора Інтернет. Важливою ланкою єдиного інформаційного простору навчального закладу є сайт. З впевненістю можна сказати, що сайт гімназії, над яким працюють як вчитель так учні і випускники, є одним з кращих в області.

Інформаційно-комунікаційні технології - це інструментарій, покликаний полегшити, зробити яскравіше роботу вчителя та пізнавальну діяльність учнів. Комп'ютер вивільняє час і сили на інтелектуальне зростання, освоєння нових педагогічних технологій, застосування їх у своїй діяльності.

Досвідом використання інтерактивної дошки ділиться вчитель інформатики ЗОШ №8 Ольга Кобилянська.

Інтерактивна дошка дозволяє мені в практиці діяльності:
- використовувати широкий спектр ресурсів: презентаційне ПЗ, текстові редактори, CD і DVD, Інтернет, зображення, відео-файли, звукові файли;
- створювати моделі;
- пересувати об'єкти і написи;
- додавати коментарі до текстів, малюнків і діаграм;
- виділяти ключові області і додавати кольору;
- приховати тексти, малюнки, графіки, а потім показати в ключові моменти уроку;
- заощадити час на написання тексту на звичайній дошці або перехід від екрану до клавіатури;
- коментувати всі ресурси прямо на екрані і зберігати записи для майбутніх уроків;
- відкрити файли попередніх занять і повторити пройдений матеріал.

Таким чином, використовуючи інтерактивну дошку, я можу організувати постійну роботу учня в електронному вигляді. Це значно економить час, стимулює розвиток розумової та творчої активності, включає в роботу учнів з різним, що знаходяться в класі.

Важливо розуміти, що використання тільки інтерактивної дошки не вирішить всіх навчальних проблем. І вчителі зовсім не зобов'язані працювати з нею постійно, на кожному уроці. Але використання її робить урок захоплюючим і динамічним, а значить цей прийом найбільш ефективний у досягненні позитивного результату якості освіти.

Процес освоєння вчителями міста комп'ютерної грамоти – одне з важливих питань, над вирішенням якого працює ІППО і ІМЦ управління освіти. Але найбільший внесок у вирішення цього питання роблять вчителі інформатики, серед яких хочеться відмітити кращих тренерів – Оксану Григорівну Галів, вчителя інформатики ЗОШ №4, Аллу Вікторівну Вадюк (ЗОШ №7), Наталію Євгенівну Городчук (ЗОШ №3). Їм на допомогу прийшли тренери за програмою "Інтел. Навчання для майбутнього" - Луцак Галина Петрівна (ЗОШ №2), Потятиник Наталія Василівна (СШ №1).

Розвиваючи творчі здібності учнів з використанням інформаційних технологій, я формую якості особистості, від яких значною мірою залежить майбутнє молодої людини, рівень його інформаційної культури та соціальної самореалізації. На магнітній дошці, розташованій поряд з інтерактивною, я періодично маю творчі роботи учнів, які ми обговорюємо, виявляємо недоліки, помилки, виділяємо роботи, виконані на високому якісному рівні, розповідає Ольга Кобилянська.

Щоб найсучасніша техніка, що поставляється в нашу школу в рамках різних програм, виявлялася затребуваною, з цього навчального року в місті організована проблемна група, що складається з учителів, що отримали в користування інтерактивну дошку. У планах ознайомити колег з різними типами інтерактивних дошок, їх можливостями, як інтерактивну дошку підключити до комп'ютера, які можливості наявної інтерактивної дошки, способи ефективного її використання на уроках, обмінятися досвідом проведення уроків з використанням інтерактивної дошки.

Мультимедійні технології все ширше і ширше використовуються в проектній діяльності учнів. Вчителі інформатики Городчук Н.Є, Галів В.В., Кольцюк В.Д., Вадюк А.В., Кобилянська О.О. успішно реалізували наступні проекти:

В ході виконання даних проектів розвивається пізнавальна активність учнів, уміння самостійно конструювати свої знання, вміння орієнтуватися в інформаційному просторі, розвиток критичного і творчого мислення. Хочеться відзначити, що проектна діяльність має на увазі вивчення матеріалу, що виходить за межі навчальної програми, використання найбільш повної інформації як з традиційних джерел (книг, словників, енциклопедій), так і з мережі Інтернет. При цьому учні відпрацьовують навички роботи в Інтернеті, пошуку потрібної інформації, використання різних пошукових систем.

- Використання можливостей кабінету, нових педагогічних технологій дозволило мені активно розвивати мотиваційну сферу навчання даного предмету, підвищити пізнавальну активність учнів. І як результат: вони володіють певним рівнем інформаційної культури, який визначає їх вміння оперативно і якісно працювати з інформацією на базі сучасних технічних засобів, технологій і методів, - каже Леся Михайлівна Кравчук, вчитель інформатики ЗОШ №2.

Очевидно, що комп'ютеризація є лише матеріальною основою процесу інформатизації та процесу створення інформаційного середовища навчального закладу. Ні кількість що постачаютьс в школи комп'ютерів, ні кількість науково-дослідних інститутів, що займаються проблемами інформатизації, і ні кількість виданих ними книг, не дадуть прискорення процесу інформатизації нашої освіти, поки безпосередні учасники освітнього процесу - учитель і учень - на практиці, а не у звітах не почнуть застосовувати всі ті багатющі можливості, які дають персональний комп'ютер і мультимедійну техніку для переходу до іншої філософії самого процесу освіти.

Джерело: Управління освіти м.Коломия
Обговорити на форумі