друкувати


EverLED: Енергозберігаючі світлодіодні лампи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-17 03:04:46
Японський концерн Panasonic розробив нове покоління побутових ламп, здатних працювати в 40-45 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання. Нові лампи надійдуть в Японії в продаж 21 жовтня під брендом EverLED. У компанії повідомили, що новинки відносяться до сімейства енергозберігаючих ламп, так як у робочому стані споживають всього від 7 до 15 ват.

Анонсована лінійка включає 8 нових світлодіодних ламп з високоефективним енергоспоживанням в порівнянні з традиційними виробами. Крім того, лампи відрізняються легкістю і компактністю, а застосована фірмова технологія алюмінієвої обробки поверхні дозволяє розсіювати тепло ще більш ефективніше. На яскравість ламп не впливає навіть зниження температури. Лампи EverLED під час роботи відповідають звичайним побутовим 60-ватним лампам розжарювання, проте споживають у 8 разів менше електрики. Якщо виходити з того, що звичайна лампа в будинку кожен день горить приблизно по 5,5 годин, то термін використання кожної лампи EverLED становить 19 років, повідомляє Новости технологий.

Світлодіодні лампи EVERLED, представлені компанією Panasonic, призначені для прямої заміни люмінесцентних ламп денного світла. Щомісяця Panasonic сподівається випускати по 50 000 подібних ламп, у роздріб лампи продаватимуться приблизно по 4000 ієн або 40 доларів за штуку. Установка новітніх ламп дозволяє економити більше 2000 ієн (22 долари) за кожну лампу, повідомлялося на прес-конференції. Після простих підрахунків представники Panasonic прийшли до висновку, що реальна економія за рік складає близько 445 євро. У масштабах країни це дійсно дуже велика цифра. Термін служби ламп на основі світлодіодів EVERLED складає до 19 років, що особливо важливо в тих випадках, коли обслуговування утруднено.

За словами фахівців, сама по собі концепція LED-ламп не нова, однак від масштабного впровадження ці рішення до цих пір утримувала висока ціна. Тепер її вдалося знизити до прийнятних рівнів. В основі нових ламп лежать великі світловипромінюючі діоди. Подібні лампи починають випромінювати некогерентне світло при пропущенні електричного струму. Світло, що випромінюється лежить у вузькому діапазоні спектра, його колірні характеристики залежать від хімічного складу використаного в ньому напівпровідника.

У Panasonic кажуть, що лампи мають дуже великий термін служби, але і він не безкінечний - при тривалій роботі і/або поганому охолодженні відбувається "отруєння" кристала і поступове падіння яскравості. Крім того, спектр випромінювання ламп досить вузький. Для потреб індикації і передачі даних це - переваги, але для освітлення це в певному сенсі недолік (більш вузький спектр має тільки лазер).

Обговорити на форумі