друкувати


17 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-17 08:54:50
В Україні відзначають День працівників лісу і День працівників цивільної оборони. Ангола сьогодні відзначає День героїв. Гвінея-Бісау День незалежності. З 1973 року відзначається день незалежності 17 вересня. В 1990 прийнято конституцію, що передбачає введення багатопартійної системи.

Цей день в історії України: В 1775 році Катерина II наказала князю Потьомкіну заснувати Херсон. В 1917 році лідер більшовиків Донбасу Артем (Сергєєв) у Харкові заявив про розрив з Тимчасовим урядом і створення в Донбасі власної влади. В 1932 році Комсомол України нагороджений орденом Леніна за будівництво Дніпрогесу. В 1989 році в Чернівцях відкрився перший фестиваль української пісні "Червона рута". А в 1997 році газета "Всеукраїнські відомості" опублікувала повідомлення про те, що форварда київського "Динамо" А. Шевченка збираються продати "Мілану" (за це президент "Динамо" Г. Суркіс подав до суду і виграв процес, фактично закривши газету; хоча Шевченко дійсно до недавнього виступав за "Мілан").

Цього дня в 1964 році народився Михайло Коцюбинський. В майбутньому відомий український письменник. Народився у Вінниці в бідній сім'ї дрібного чиновника; дитинство провів в українських містечках і селах Поділля, за місцем служби свого батька. В 1880 закінчив духовне училище — бурсу (в Шаргороді, колишньої Кам’янець-Подільської губернії); продовжити освіту йому не вдалося, оскільки він мав піклуватися про свою велику сім'ю (батько до цього часу залишився без роботи, мати осліпла). Це примусило майбутнього письменника зайнятися після переїзду сім'ї до Вінниці приватними уроками, а знання свої посилено поповнювати самоосвітою. Що б не звертало уваги на себе його художньої уваги, - чи важкий конфлікт інтересів особистості інтересами загального блага ("Ради загального блага"), чи драматичні колізії, суспільні і психологічні, висунуті епохою "визвольного руху" ("Сміх", "Невідомий", "В дорозі"), або життя дикої Гуцульщини, де ще розвіваються "Тіні забутих предків", - завжди художник дивився на своє завдання "очима поета". Твори Коцюбинського перекладені на багато європейських мов, у тому числі і на російську. Змушений заради заробітку служити в загонах боротьби з філоксерою і пізніше в Чернігові в земській статистиці, Коцюбинський не дав українській літературі всього того, що він міг дати. Тільки останніми роками, завдяки підтримці товариства друзів української літератури і науки, він отримав можливість залишити службу; але в цей час серцева хвороба вже надломила його сили і незабаром звела в могилу (12 квітня 1913 р., в Чернігові).

Православні: Опанас, Мойсей, Федір, Юліан.

Католицькі: Юстина, Роберт, Франциск.

Цього дня:

335 За наказом римського імператора Костянтина в Єрусалимі для паломників відкрита гробниця Христа.

1156 Створено Австрійське герцогство.

1598 Справу у звинуваченні Джордано Бруно в єресі передано з Венеції до Рима.

1787 Затверджена нова редакція Конституції США. З союзу окремих незалежних штатів США стали федеральною державою. Главою держави, головнокомандувачем збройними силами був президент, термін правління якого складав чотири роки. Законодавча влада належала конгресу, який складався з сенату і палати представників. Судова влада знаходилася в компетенції Верховного суду.

1789 Англійський астроном У. Гершель відкрив супутник Сатурна Мімас.

1793 У Франції прийнятий "закон про підозрілих", що оголошував ворогами народу всіх, хто не отримав свідоцтва про благонадійність.

1871 В Альпах відкритий 13-кілометровий тунель Мон-Сени.

1920 При вузах Росії створені робочі факультети (рабфаки).

1922 У Берліні відбувся перший в світі публічний показ звукового фільму.

1934 Випущена перша грамплатівка на 33 і 1/3 оберти на хвилину з 5-ю симфонією Бетховена.

1941 У СРСР введено обов'язкове навчання військовій справі всіх громадян.

1947 Джеймс Форрестол склав присягу як перший міністр оборони США (через два роки з криком "Росіяни йдуть!" він вистрибнув з вікна).

1957 Весілля Софії Лорен і Карло Понті в Мексиці.

1991 Припинено справу проти Олександра Солженіцина за відсутністю складу злочину, а сам письменник заявив про свій намір повернутися до Росії.

17 вересня народилися:

1550 Павло V, Папа Римський (1605-21 рр.).

1857 Костянтин Едуардович Ціолковський (1857-19.9.1935), піонер космонавтики, винахідник, творець "космічної філософії".

1864 Михайло Михайлович Коцюбинський (1864-25.4.1913), український письменник ("Fata morgana").

1922 Агостіньо Нете (1922-10.9.1979), ангольський поет і перший президент.

1935 Кен Кізі, американський письменник ("Пролітаючи над гніздом зозулі").

1939 Володимир Валентинович Меньшов, актор і режисер ("Москва сльозам не вірить" - Оскар 1981 року за кращий іноземний фільм, "Любов і голуби", "Місто Зеро", "Ширлі-Мирлі").

1951 Касандра Петерсон, американська кіноактриса ("Ельвіра - повелителька темряви") , повідомляє forUm.

Обговорити на форумі