друкувати


Президентські вибори за мільярд доларів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-16 04:48:47
Загальна вартість президентської кампанії складе до мільярду доларів, вважає віце-президент Української ліги зі зв'язків з громадськістю Денис Богуш.

"Фінансів буде витрачатися основними кандидатами не менше, а більше. Загальна вартість цих виборів складе до 1 мільярда доларів", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

При цьому експерт підкреслив, що є надія на те, що ці гроші будуть взяті не з бюджету країни, а з офшорних зон.

У зв'язку з цим політтехнолог прогнозує, що багато людей зможуть заробити на цих виборах. "В результаті - оздоровлення економіки, нові придбання для колишніх агітаторів", - підкреслив він.

Говорячи про особливості нинішньої виборчої кампанії, Богуш зазначив, що якщо в травні можна було говорити про трьох кандидатів, здатних вийти в другий тур, то зараз їх дві - прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

За його словами, у так звану "другу лігу" складуть кандидати в президенти екс-спікер парламенту Арсеній Яценюк, лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко, голова Верховної Ради України Володимир Литвин і президент України Віктор Ющенко.

У свою чергу, політтехнолог Сергій Гайдай називає однією з особливостей нинішньої виборчої кампанії дефіцит кандидатів у президенти.

"За наявності кандидатів немає вибору. Інтуїтивно весь український народ розуміє, що від виборів мало що залежить", - підкреслив він.

Гайдай відзначив, що головним "замовником" на цих виборах буде великий капітал.

У свою чергу директор центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко прогнозує, що нинішня президентська кампанія не буде такою біполярною і контрастною, як у 2004 році.

Політолог охарактеризував майбутню в 2010 році президентську кампанію як "вибори з похмілля".

"Зараз нас очікують вибори з "бодуна - коли виборці від святкового столу змушені будуть йти на виборчі дільниці. Можливо, хтось і не дійде", - з іронією відзначив він.

Крім того, політтехнологи і політологи сходяться на думці про те, що зі стартом президентської кампанії в Україні починається етап формування нових політичних сил, який продовжиться після президентських виборів.

"І це також буде поле для роботи політтехнологів", - підкреслив Фесенко, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі