друкувати


Банки заробили мільярд на падінні курсу гривні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-16 03:49:33
За даними НБУ, за 8 місяців поточного року доходи банків від торгових операцій (купівля-продаж валюти і цінних паперів) склали 2,23 млрд. грн. З цієї суми вітчизняні фінустанови заробили за два останні літні місяці: липень - 457 млн. грн., серпень - 463 млн. грн.

Стрімке зростання доходів банків від купівлі-продажу валюти викликано в основному двома чинниками. По-перше, значним збільшенням попиту на долар з боку населення, що призвело до зростання обсягів продажу валюти. По-друге, через подорожчання долара в липні-серпні банки змогли більше заробити на курсовій різниці.

У липні почався черговий виток девальвації гривні - за місяць долар подорожчав на міжбанку на 3,5% - до 8 грн/$. "В Україні вже традиційною стала ситуація, що як тільки курс долара починає істотно коливатися, фізособи починають активно скуповувати або розпродавати валюту. Це призводить до зростання обсягу операцій на готівковому ринку і, відповідно, збільшення заробітку банків на валютно-обмінні операції", - пояснює аналітик інвесткомпанії Тройка Діалог Україна Євген Гребенюк. На думку експерта, вітчизняний бізнес не так гостро реагує на курсові стрибки, оскільки обмежений у вільних коштах.

Статистика підтверджує такі припущення: обсяг валюти, проданої банками на готівковому ринку, у липні в порівнянні з червнем зріс в 1,5 рази - до $ 2,54 млрд. Водночас, обсяг торгів на міжбанку за цей же період зріс лише на 14% - до $ 12,2 млрд, зазначає Дело.

У серпні тенденція збереглася. Долар подорожчав за місяць ще на 6,2% - до 8,5 грн/$, населення продовжило активно скуповувати долари та євро, конвертувавши в інвалюту ще $ 2,1 млрд. Обсяг торгів на міжбанку скоротився на 10% - до $ 10,9 млрд.

Як повідомляє видання, можна припустити, що найбільші доходи від валютно-обмінних операцій отримали фінустанови, які є основними гравцями готівкового валютного ринку. За оцінкою Євгена Гребенюка, це найбільші недержавні банки - ПриватБанк, Райффайзен Банк Україна та Укрсиббанк.

Додатково збільшити свої доходи банки змогли за рахунок збільшення різниці між курсом купівлі та продажу валюти. "Якщо на спокійному валютному ринку банк, наприклад, купує долари за 8 грн., то продавати він їх буде по 8,10 грн/$. Але в умовах стрімкої девальвації банк може куплений за 8 грн. долар продати через тиждень і по 8,50 і по 8,70 грн/$, що звичайно ж, відображається на зростанні банківських доходів від валютно-обмінних операцій", - пояснює заступник голови правління банку Фінанси й Кредит Ігор Львов.

Крім збільшення курсової різниці, додатковий дохід банкам допоміг отримати Нацбанк. "На початку липня НБУ провів кілька інтервенцій долара без обмежень за курсом, близьким до 7,65 грн./$, на загальну суму понад $ 500 млн. У кінцевому підсумку більшу частину цієї валюти банки продали своїм клієнтам дорожче 7,90 грн/ $", - розповідає казначей одного з вітчизняних банків.

Більше того, в серпні регулятор провів експеримент, в ході якого продав $ 262 млн. для потреб готівкового ринку. Комерційні банки гарантовано заробили на цьому понад 40 млн. грн. (банки могли продавати цю валюту на 2% дорожче).

Зростання доходів від торговельних операцій не допомогло вітчизняній банківській системі вийти в плюси за підсумками серпня - сукупний прибуток українських банків у цьому місяці склав 2,1 млрд. грн.

Найбільш значною статтею витрат у фінустанов, як і раніше, залишаються відрахування в резерви - в серпні вони склали 5,7 млрд. грн. Всього ж за перші 8 місяців 2009 року негативний фінансовий результат банків склав 20,5 млрд. грн.

Доходи банків від торговельних операцій складаються з валютно-обмінних операцій та операцій з цінними паперами. За оцінками банкірів, зараз більше 90% в цій статті банківських доходів займають валютно-обмінні операції, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі