друкувати


Die Welt: Країни з найбільшою економічною свободою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-16 11:42:05
Німеччина цього року трохи здала свої позиції в аспекті економічної свободи. У цьогорічному списку "Економічна свобода світу" [Economic Freedom of the World], де репрезентовано господарки 141-єї країни, Німеччина знову скотилася трохи додолу й тепер посідає 27-ме місце – між Словаччиною і Сальвадором. Такі країни, як Панама, Маврикій, Тайвань, Коста-Ріка і Мальта за відповідним індексом залишили Німеччину за спиною.

Для складання списку було використано напрацювання ліберальних інститутів з 52-х країн світу. У Німеччині до цієї роботи був залучений Фонд Фрідріха Наумана [Friedrich-Naumann-Stiftung], фінансований Вільною демократичною партією. Дані дослідження базуються на показниках 2007-го року. "Економіка Німеччини перебуває в стані стагнації, – зазначає Вольфґанґ Ґергард, голова правління Фонду Фрідріха Наумана, – інші країни добре засвоїли уроки економічної історії й посіяли насіння мужньої політики лібералізації. Ми не можемо миритися з такою позицією Німеччині у середині списку".

З індексом економічної свободи - 7,5 за десятибальною шкалою Німеччина втратила в порівнянні з попереднім роком (7,6) нібито й не багато. Проте в міжнародному порівнянні країна опустилася на десять позицій. Очолює список, як і минулого року, Гонконг, за ним незмінно йде Сінгапур, далі – Нова Зеландія, Швейцарія, Чилі, Сполучені Штати, Ірландія, Канада, Австралія і Велика Британія. В кінці списку розташувалися африканські держави. Останню позицію посідає Зімбабве.

Якщо ж брати галузеві складові індексу економічної свободи, то варто зазначити, що найбільших успіхів Німеччина досягнула у валютній політиці (9,5 пунктів за десятибальною шкалою) й у правовій системі (8,5). Аби здобути високі оцінки в цих сферах Німеччина була змушена утримати низький рівень інфляції, продемонструвати вільний рух валют, а також забезпечити функціонування незалежної судової системи та гарантувати захист приватної власності. Щодо оцінки діяльності органів державної влади, то Німеччина зі своїми 5,6 балами опинилася посередині країн-членів Європейської Унії та ОЕСР. За критерії оцінки тут бралися обсяги державних видатків, трансферів і субвенцій, а також податковий прес.

За інтенсивністю регулювання (6,1) Німеччина постала у не надто вигідному світлі, особливо, що стосується ринку праці, за яким вона взагалі потрапила на 122-е місце. Й таким чином гірше за неї серед країн ЄУ виглядає лише Кіпр, а серед країн-членів ОЕСР – ще й Туреччина.

"Економічна свобода – це одна із засадничих передумов для рентабельних інвестицій", – зазначають автори досліджень "Економічної свободи світу" у вступному слові. Завеликі податки, незабезпечені права власності, торгівельні обмеження, корупція та інфляційна грошова система звужують продуктивність інвестованого капіталу. Такі визначальні економічні чинники, як наприклад прибуток з розрахунку на людину, також безпосередньо залежать від економічної свободи.

Штефен Гентріх [Steffen Hentrich] з Фонду Фрідріха Наумана зазначив: "Таким країнам, як Панама і Маврикій, тому вдалося випередити Німеччину, що вони продемонстрували більшу свободу передовсім у галузі регулювання підприємницького сектору". Так Маврикій забезпечив роботу вільного ринку праці й спростив підприємствам отримання іноземного капіталу. Директор Інституту німецької економіки в Кьольні Міхаель Гютнер [Michael Hüther] з цього приводу вказав на особливо тривожний стан німецького ринку праці й відсутність у програмах партій натяків на майбутні реформи у цій галузі. "Все це наводить нас на невтішну думку, що й за наступну парламентську каденцію не буде зроблено жодного поступу на ринку праці. Тож ми знову прогаємо свій шанс покращити рівень зайнятості в Німеччині", – зазначив Міхаель Гютнер.

Автор: Бріта Бееґер [Britta Beeger]
Назва оригіналу: Die Länder mit der größten wirtschaftlichen Freiheit
Джерело: Die Welt. 14.09.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі