друкувати


Українські політики прагнуть крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 05:30:11
Президентські перегони в Україні офіційно стартують тільки 19 вересня, але кандидати вже жадають крові один одного. Схоже, що вони готові заради політичної боротьби остаточно загубити українську економіку і навіть пророкують своїм виборцям диктатуру.

Партія регіонів, яку очолює один з фаворитів президентських перегонів - Віктор Янукович, заблокувала обговорення в українському парламенті бюджету країни на наступний рік. Представники партії заявили, що відмовляться від своєї позиції тільки після того, як у Верховній раді буде прийнято закон про підвищення соціальних стандартів. Суть цього закону в загальних рисах зводиться до підвищення зарплат і пенсій. Що ж тут поганого? На жаль, вчинок Партії регіонів може здатися продуктивним тільки зовні, адже в України грошей на збільшення соцзахисту немає, а бойкот роботи Верховної ради може посприяти, хіба що, посиленню політичної нестабільності в Києві.

Напередодні виборів президента в діях Партії регіонів нескладно запідозрити популізм. "Після перемоги ми обов'язково переможемо на президентських виборах - буде введено військовий стан", - обіцяє інший кандидат - колишній охоронець Леоніда Кучми, а нині висуванець від партії Громадянський рух України Микола Мельниченко. Претендент на президентське крісло пояснив, що на такі жорсткі заходи він готовий піти для того, щоб навести, нарешті, порядок в країні. Для більш ефективної боротьби з корупцією кандидат пропонує буквально наступне: "Стратити одного високопоставленого хабарника". Таке різке висловлювання можна було б списати на радикалізм аутсайдера - Мельниченка не вважають ймовірним переможцем. Але, наприклад, Віктор Ющенко, а його називають серед трьох найсильніших кандидатів, у своїх висловлюваннях не менш категоричний. Днями він висловився в тому сенсі, що перемога на президентських виборах може узурпувати владу в країні. "Може скластися така ситуація, що наступні президентські вибори виграє певне коло людей, одна або інша сторона, і ми опинимося перед фактом узурпації влади", - пророкує Президент.

Має рацію він чи ні, але Україні, схоже, узурпація влади дійсно загрожує, адже Ющенко готовий діяти за прислів'ям "клин клином вибиває". У кожному разі, саме про це говорять деякі його останні заяви - днями він, по суті, висловився за контроль держави над "вільними і демократичними" ЗМІ тільки тому, що, на його думку, їм загрожує небезпека. "Я глибоко переконаний в тому, що, втративши контроль над національним інформаційним простором, ми перебуватимемо в дуже вразливій ситуації стосовно формування цього простору, який буде здійснюватися далеко за межами української національної території", - сказав Віктор Ющенко. "Це не проблема фінансів, це здача національних інтересів", - зауважив український Президент, говорячи про політику держави на медіаринку. А раптом він вирішить, що і президентське крісло треба узурпувати, поки це не зробило "певне коло людей"?

Усі ці висловлювання і дії насторожують, особливо, якщо врахувати майбутні президентські вибори. Однак, із цим згодні не всі.

"Україна класичний приклад" розірваної країни ", як прийнято говорити в політології", - ділиться своєю думкою голова кримської партії Русский блок Олег Родівілов. "Через те, що в Києві протікає перманентна політична криза, закономірне зростання впливу регіональних еліт. Ця тенденція збережеться і після виборів, бо серед основних кандидатів я не бачу людини, яка могла б подолати політичну кризу і націоналістичну політику в Києві", - сказав Родівілов. "Ющенко - класичний унітарист, для нього є одна нація і одна мова, що, звичайно, може тільки віддалити регіони від Києва. Тимошенко - жінка кон'юнктурна, як карта ляже, так вона і буде поводитися, вольової політики вона проводити не буде", - оцінив Родівілов провідних кандидатів. "Що стосується Януковича - то це колишній наш (фаворит Криму). Але зараз ми ставимося до нього насторожено, оскільки за останній час він палець об палець не вдарив для захисту прав регіонів, - заявив Родівілов. Він також додав: "Так, Янукович і його партія декларують невтручання держави в справи церкви, визнання російської мови другою державною, але де реальні справи? Що заважає Партії регіонів прямо зараз внести у Верховну раду законопроект про надання російській мові цього статусу, але ж це не робиться", - зауважив політик.

"Вибори президента України безпосередньо позначаться на розстановці політичних сил в країні. Справа в тому, що одразу після виборів глави держави буде проведено вибори мерів міст, причому всіх - і великих, і маленьких", - говорить політолог Максим Мейєр. "Не виключено, що вибори до регіональних Рад буде поєднано з виборами мерів, принаймні, про це говорять в регіонах. Це ситуація говорить багато про що. Регіональні еліти під час президентських виборів замруть в очікуванні того, хто буде президентом, а потім будуть екстраполювати на себе результати виборів глави держави. Це викличе великі зміни в розстановці сил у регіонах ", - вважає він. "Про значення виборів будь-що певне сказати важко, але якщо Віктор Ющенко один, або в союзі з іншими кандидатами спробує застосувати адміністративний ресурс для утримання влади, а такого виключати не можна, то регіони можуть дати на це адекватну відповідь, що загрожує найбільш грізними наслідками", - зазначає експерт.

"Якщо дивитися по кандидатурах: Тимошенко, незважаючи на всі її спроби контактувати з Росією, людина досить нестійка, яка прагне до безконтрольної влади. До Януковича є багато питань, через ту причину, що він багато разів брав участь, але ніколи не перемагав. Потенціал Ющенка відомий". Як вважає віце-президент Центру політичних технологій Сергій Міхєєв, після виборів зростатиме відчуженість українських регіонів від Києва. "Я не бачу реальних кандидатів, які змогли б переломити цю порочну тенденцію", - заявив Міхєєв. "Більш ніж сумнівно, що таким кандидатом може стати Янукович", - додав він.

Незважаючи на те, що всі три експерти дотримуються різних думок про те, яке значення для України матимуть майбутні вибори, всі вони впевнені, що Росії не має бути байдужим їх результат. "США беруть активну участь у передвиборчих процесах в Україні, а Росія чомусь ні. Наведу простий приклад: коли Черномирдін був послом Росії в Україні, я ні разу не бачив, щоб він перебував на засіданнях Верховної Ради, а американський посол не вилазив звідти", - зазначає Родівілов. На його думку, якщо Росія хоче, щоб на її кордонах була дружня держава, вона повинна брати участь у її внутрішньополітичних процесах.

"У Росії нерідко можна почути, що підтримувати нікого, бо немає проросійських сил. Але ж голови партій це ще не самі партії. Є дуже багато політиків нижчої ланки, які дружньо налаштовані до Росії", - підкреслив Родівілов.

"Для нас, звичайно, має значення кого оберуть, але нам не потрібні маріонетки, нам потрібен на чолі України просто тверезий раціональний політик, з яким можна вести діалог", - зазначив, у свою чергу, Міхєєв.

Усі політологи та експерти в один голос говорять про те, що політична криза відокремлює регіони від Києва, оскільки той не в змозі ефективно управляти країною. Радикалізм українських політиків говорить або про несамостійність, або про незрілість української демократії.

Запит на помірну центристську політику дозрів не тільки з боку Росії, але і в самій Україні, яка втомилася від нескінченних політичних чвар і крайніх суджень. А що можна сказати про демократію, яка не реагує на запити суспільства, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі