друкувати


Кожний третій злочин розкриває дільничний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 04:33:44
З-поміж усіх підрозділів міліції дільнична служба, напевно, найближча до людей. Хто ж, як не дільничний, першим розглядає скаргу чи заяву, до нього першим звертаються по допомогу. Він і сімейного дебошира вгамує, і між сусідами конфлікт розрядить, і нагляне за тими, хто схильний порушувати закон, і злочин розкриє.

Словом, обов’язків у дільничних вистачає, а якщо взяти до уваги, що кожен з інспекторів обслуговує по сім-вісім населених пунктів, то і навантаження у них — ого-го! Про те, як їм працюється, розповідає начальник дільничних інспекторів Іван ХОЛЕВЧУК.
— Нині місто обслуговують 15 дільничних інспекторів міліції і стільки ж працює у районі, — розповідає Іван Петрович. — Від початку року ними розкрито 121 злочин загально-кримінального спрямування. Складено 1425 адмінпротоколів, у тому числі 488 — за порушення антиалкогольного законодавства, 481 — за дрібне хуліганство, 101 правопорушника піддано адмінарештам. Дільничні розкривають кожний третій злочин. 75 відсотків заяв, повідомлень про злочини та пригоди, що надходять до Коломийського МВ УМВС, розглядають саме працівники нашої служби. Також дільничні інспектори та працівники патрульної служби щоденно проводять патрулювання з метою недопущення стихійної торгівлі на вулицях міста.

— А як з безпекою на наших вулицях?
— На території міста і району почастішали випадки нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості. З початку року зареєстровано 18 злочинів — на даний час всі вони розкриті. Із 39 хуліганств 36 — розкрито.

— Не один раз дільничні зверталися до громадян, зокрема, й зі сторінок "Вільного голосу", із попередженням остерігатися шахраїв. Чи існує така проблема зараз?
— На жаль, мали місце неодноразові випадки крадіжок, які вчиняли громадяни ромської національності. Під приводом переповити та нагодувати дитину, напитися води, цигани входять у довіру до людей, а потім, скориставшись відсутністю господарів, викрадають гроші, ювелірні вироби. Розпочалися сільськогосподарські роботи, люди пораються на городі, залишають без нагляду свої оселі, часом навіть не замикають двері. Тому ми застерігаємо усіх від такої необачності, яка спонукає злодіїв до крадіжок.

— Нещодавно відбулось оперативно-профілактичне відпрацювання міста і району за участю силових структур, задіяних з інших районів і навіть з обласного центру. Що конкретно зроблено дільничними?
— Затримано 28-річну жительку району, яка під час конфлікту з 67-річною жінкою завдала тій палицею тілесних ушкоджень. Розкрито крадіжку велосипеда вартістю 1500 гривень, яку скоїв неповнолітній коломиянин, а також крадіжку смоловарки та вентиляційного люка до неї, яку викрали із авторемонтної майстерні...

Це — всього декілька оперативних епізодів, а їх не бракує кожного дня. Стараються виконувати свій обов’язок сумлінно, щоб заслужити довір’я у людей. Бо тільки спільно, з допомогою громади, можна протистояти і попереджувати злочинність.

Автор: Квітослава СОНЯХ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі