друкувати


Українські атракціони травмують і навіть вбивають

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-14 05:21:54
На українських атракціонах вже загинуло кілька людей, багато хто травмувався. Причина - неякісне спорядження, яке купляють за безцінь в інших країнах. Сумна традиція останніх років - на українських атракціонах травмуються чи навіть гинуть відвідувачі. Лише за чотири роки загинуло дев'ятеро людей.

Цього року розпал сезону гойдалок в Україні минув без чорних стрічок. Вартові ТСН вирішили з'ясувати, чи означає це, що вже можна кататися без страху. Чи відповів хтось за минулорічні трагедії? І як можна обрати безпечний атракціон?

Історія каруселі по-українськи - це сюжет не для мультику, а для гостросюжетної стрічки. З веселим початком, кривавою кульмінацією та на жаль, відкритим фіналом. Усі з тривогою чекають наступних серій.

Чиновники не коментують. Атракціони розважають. Їх власники - гроші заробляють. Чарівна тарілка, Ланцюгова карусель, Центрифуга, Циклон, Скажений танок - яскраві назви - швидко привабили любителів гострих відчуттів. Адже пригод шукати не треба, вони самі приїхали. Щоправда, усі - секонд-хенд. З 2005-го стара техніка, одна за одною почала виходити з ладу.

Тернопіль, Біляївка, Євпаторія, Запоріжжя, Гурзуф?, Стрий, Харків, Луганськ, Феодосія - усього 24 особи постраждало, 9 – смертельно.

Куди дивилися контрольні органи раніше - на це запитання близьким загиблих і досі не відповідають. Як і на те - куди дивляться вони зараз.

Після катання на атракціоні в Харкові торік Артем утратив дівчину. Вона випала з каруселі "Матрікс". Висновки розслідування - кріплення атракціону не відповідали стандартам.

Суд дав по 5 років умовно директору парку атракціонів та головному інженерові. Потерпілі подали апеляцію.

У Луганську смертю для двох людей закінчилося катання на атракціоні "Центрифуга". Суд триває вже рік. Обвинувачують орендаря "Луна-парку", а також експерта Держохорони праці та головного інспектора котлонагляду, які дозволили експлуатацію каруселі-вбивці. Обвинуваченим загрожує від п'яти до восьми років ув'язнення. Сама карусель на штраф-майданчику.

Уже чотири роки не можуть поставити крапку у кримінальній справі в Тернополі. На чеський атракціон, списаний іще в сімдесятих роках, дозволів ніхто не питав. Восьмеро сіли на гойдалку "Лавочка", механізм запустили на повну швидкість.

І люди повилітали. Запобіжних механізмів просто не було. Постраждали всі. Двадцятип'ятирічна жінка загинула.

У всіх цих смертях винні каруселі - родом із Чехії. Там їх списали за давністю.

Однієї організації, яка б відповідала за наявні атракціони - не має. У комісію входять санепідемстанція, охорона праці, інспектори МНС, Держгірпромнагляд і місцеві органи влади. Усі потроху, але разом - безсилі. На пересувні атракціони впливу досі не вигадали.

Важко відслідкувати міграцію таких пересувних атракціонів. Сьогодні він може бути у Києві, завтра в Криму

Але навіть заборонені бува працюють. Торік, у Києві, закрили батут. Незважаючи на це, наступного ж дня - атракціон працював. Через слабкі кріплення - він відірвався і накрив перехожих. Чотирирічна дівчинка опинилася в реанімації.

Цього року кількість перевірок збільшено. Із тисячі атракціонів - майже половина не розпочала сезон.

Є серед них атракціони, які не пройшли технічний огляд.

Ми не можемо стверджувати, що вони готові до експлуатації в даний сезон. Є такі, що атракціони обслуговують персонал , який відповідного навчання не пройшов і не має стажування.

І не пройде. Такого фаху в Україні немає. Але не в цьому проблема – кажуть власники атракціонів. На оператора можна вивчитись за один тиждень. А от подолати нашестя низькопробних каруселей - важче. За офіційними даними, 45 відсотків перевірених атракціонів - увезені з-за кордону.

Практично у всіх - вийшов строк експлуатації. Іще новинка сезону - Китай. Вони хоч і нові, але якість не гарантовано. Вони навіть не змогли надати нам повну технічну документацію, нормальний технічний паспорт, де була би печатка заводу-виробника з гарантією.

Дозвіл на атракціоні не часто можна побачити. 0тож, якщо дозволів вам не показали, а чесні очі оператора - не досить вагомий аргумент - вирішуйте самі. або розважайтеся за кордоном. або задовольняйте свою потребу в екстримі на дитячому майданчику. З таких гойдалок, принаймні, падати не високо.

Словом, перевірити, чи має конкретна гойдалка дозвіл, складно. І все ж ТСН-Варта радить - якщо це не стаціонарний парк розваг, будьте уважніші. Варто витратити час і дозвонитися до райадміністрації чи управління Держгірпромнагляду та дізнатися, чи має атракціон дозвіл і чи перевіряли його, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі