друкувати


Навіщо арабам українська земля?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-14 04:41:57
Експерти відзначають підвищений інтерес до українських земель з боку арабських інвесторів, і вважають, що не варто радіти занадто високій активності інвесторів з-за кордону.

Глобальна економічна криза змусила багатьох інвесторів вкладати кошти в сільськогосподарську галузь, щоб забезпечити населення продуктами харчування. Зокрема, як повідомляють ізраїльські і польські ЗМІ, з посиланням на керівництво британсько-української компанії "Лендком", арабські магнати останнім часом приходять із серйозними інвестиціями на український земельний ринок, повідомляє DOM.ria.ua .

Найчастіше інтерес до придбання або оренди землі проявляють бізнесмени з Лівії, Туреччини та Саудівської Аравії. Таким чином, пояснюють представники "Лендком", виникає перспективний трикутник - родючі українські землі, європейські технології та іноземні кошти.

Проте не всі в Україні радіють таким сценаріям. Академік НАНУ, директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Геєць підтверджує наявність переговорів арабських інвесторів щодо виробництва продовольства в Україні на орендованих землях. Але в той же час експерт застерігає від надмірної активності іноземців в українському аграрному секторі.

"Всі компанії, розуміючи загрозу продовольчої безпеки, оголосили надзвичайно активну експансію на землі України та інших країн, про взяття їх під контроль, щоб забезпечити продовольчу безпеку власних народів. Таким чином ми, фактично, перетворюємося при цьому на країну третього світу", - зауважив Геєць.

За українськими законами, іноземці мають право придбати лише кілька соток під забудову в межах населеного пункту. Сільгоспугіддя для них поки що недосяжні. Хоча нерідко цю норму обходять, оформляючи ділянку на громадянина України.

Обговорити на форумі