друкувати


Євро-2012 в Україні. За три місяці до риски

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 03:59:36
10 грудня Конгрес УЄФА має остаточно визначити формат Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. А відтак, і кількість українських міст, що прийматимуть матчі майбутнього Євро. І головне на сьогодні питання, чи залишаться в остаточному списку всі 4 претенденти.

Чи, можливо, футбольні керманичі в Європі таки визнають свою помилку і два міста в Україні отримають "чорну мітку".

Подібного рішення від УЄФА більшість європейських аналітиків очікувала ще на квітневому засіданні виконкому в Бухаресті. Радо потирали руки польські співорганізатори, які вже уявляли Євро-2012 в 6 власних містах. Без особливого оптимізму вирушала до румунської столиці й українська делегація.

Втім, нинішній статус-кво у вигляді 4 на 4 було збережено. Винятковими зусиллями Григорія Суркіса. Однак титанічних зусиль президента вітчизняної федерації футболу вистачило лише на те, щоб відстрочити термін вироку. Україна отримала ще півроку, щоб нарешті продемонструвати реальну динаміку, а не саму лише паперову підготовку.

За три місяці до чергового "дед-лайну" зроблено немало. Але дуже часто оптимізм українських високопосадовців щодо світлого майбутнього футбольного Чемпіонату на українських теренах видається далеко не виправданим.

До прикладу, тема будівництва стадіонів. Мовляв, футбольний Євро вже наш, оскільки, в Донецьку щойно відкрито небачену навіть у багатьох європейських столицях модернову 5-зіркову "Донбас-Арену", у Харкові не за горами презентація повністю реконструйованого стадіону "Металіст", повним ходом відбудовують і столичний "Олімпійський". Тож залишається дещо пришвидшити роботи у Львові. Як би не так.

Звичайно, нові й сучасні стадіони є вкрай необхідною запорукою успіху, але зовсім не єдиною і далеко не достатньою умовою для проведення Чемпіонату. У квітні в цьому вже мали нагоду переконатися Дніпропетровськ і Одеса, яким відверто бракувало всього комплексу, як то кажуть, нефутбольної інфраструктури. Та й футбольні арени в Донецьку та Харкові УЄФА зовсім не схильна зараховувати до українського активу. Оскільки роботи на стадіонах розпочалися ще до історичного рішення в Кардіфі і за позитивну динаміку підготовки країни в цілому не вважаються.

Певні проблеми не залишають осторонь і Київ, який, єдиний із українських міст, гарантовано прийматиме матчі групового раунду, а також ігри плей-офф до півфіналу включно. А ось фінальний поєдинок майбутнього Євро для української столиці сьогодні все більше нагадує нездійсненну мрію. Серед головних причин географічна віддаленість від європейських комунікативних центрів, що вже змусило УЄФА розмістити теле- і радіотрансляційний комплекс Чемпіонату у Варшаві. Звичайно, прямої залежності не існує. Однак, в усіх попередніх випадках фінальний матч та інформаційний центр розташовувались в одному місті.

Не згадуймо й про наболіле – депутатські "війни" навколо загалом прогнозованого, але від того не менш регулярного і суттєвого, подорожчання будівництва столичного спорткомплексу "Олімпійський". А ось у Львові не менш регулярно повідомляють, а потім спростовують інформацію про відставання від графіку будівництва. Як би там не було, але ніхто в Європі, не кажучи вже про Україну, не сумнівається, що нові футбольні стадіони будуть збудовані вчасно. Але зовсім не це бентежить відповідальних чиновників Європейського футбольного Союзу.

На думку УЄФА, сьогодні лише Київ здатен приймати матчі Чемпіонату Європи. До того ж, із серйозними застереженнями. Так, у столиці України і донині бракує необхідної кількості чотирьох- і п’ятизіркових готелів. А ціни в існуючих просто вражають уяву заощадливих європейців, звиклих до іншого. Якість автошляхів та залізничного транспорту також не така, до якої звикли європейці. Проте повним ходом іде будівництво нового сучасного терміналу в аеропорту Бориспіль, який буде відповідати всім вимогам УЄФА.

А ось рівень підготовки інших міст-претендентів наразі не відповідає навіть мінімальним критеріям. Не приховує свого занепокоєння і керівництво Європейського футбольного Союзу, яке в особі директора Євро-2012 Мартіна Калена вже висловило серйозну стурбованість нинішньою ситуацією. Власне, з позитивного боку відзначають лише Харків, де завдяки спільним зусиллям місцевої влади та власника "Металіста" Олександра Ярославського роботи ведуться в усіх напрямках. Але брак готелів залишається найбільшою і найскладнішою проблемою міста.

Питання з аеропортами та розміщенням майбутніх гостей є надзвичайно актуальними для Донецька і Львова, які й надалі продовжують бавитися паперовими гарантіями і кольоровими фотоальбомами майбутніх звершень.

Два роки тому ситуація з підготовкою до Чемпіонату в Польщі видавалася набагато складнішою, ніж українська. Але своєчасна фінансова й консультативна допомога Євросоюзу разом із одностайним прагненням керівництва країни дозволили сусідам кардинально виправити ситуацію. За словами Ганса-Юрґена Досса, почесного консула України в німецькому місті Майнці, Європейський Союз фінансує до 50 відсотків витрат Польщі в підготовці інфраструктури для Євро-2012. Тоді як Україна такої підтримки не має.

Сьогодні УЄФА вже практично не сумнівається у спроможності Польщі належним чином провести поєдинки майбутнього Євро.

Натомість Україна вже в грудні ризикує втратити ще два міста. Така перспектива надто реальна. Особливо, на тлі постійних чвар українських політиків різного ґатунку, байдужих до футболу і до спорту загалом, котрі зацікавлені виключно власним політичним зиском. Керівництво Європейського Футбольного Союзу вже не приховує, що два наступні місяці стануть вирішальними. В УЄФА переконані, що для проведення Євро в Україні вони роблять все можливе і навіть більше. Але збудувати стадіони, готелі й аеропорти має сама Україна, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі