друкувати


Більше, ніж коштів, чорнобильці потребують гуманності й милосердя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 02:57:09
Нелегкі часи настали... Що й говорити про такі громадські утворення, які об’єднують людей не за статками чи кількістю рахунків у закордонних банках, а за кількістю прийнятих колись організмом мікрорентгенів.

Мова – про Коломийську громадську організацію інвалідів "Союз Чорнобиль України" і комітет "Діти Чорнобиля", головою правління яких є Віктор Познік.

– Наша організація об’єднує 271 особу, намагаємось не припиняти заплановане навіть не зважаючи на кризу та нерозуміння чиновників, - каже Віктор Іванович. – Ми власними силами провели ремонт свого приміщення і каплички, маємо борг 15 тисяч гривень, але це нас не зупиняє. Тяжко йде процес приватизації офісного приміщення, як варіант могло би бути продовження пільгової оренди ще на 10-15 років, але й це – проблема. Попри все, нами вже багато зроблено і ще більше заплановано. Скажімо, ліміт на оздоровлення дітей-чорнобильців на рік – три особи на область. Уже кілька років він не використовується через низку бюрократичних процедур. І батьки, і ми самі шукаємо варіанти оздоровлення наших дітей, і доволі успішно. Так, цього року вдалось оздоровити чотирьох дітей на Кубі, ще чотирьох – у Англії, де наші діти жили у сім’ях англійців. Ще двоє дітей-чорнобильців готуються на відпочинок в Італію. За цим усім – велика робота, копітка праця по налагодженню контактів і ділової співпраці з київськими медиками, зі спонсорами, з усіма, хто розуміє наші проблеми і готовий допомогти.

Але вистачає і негараздів, найбільше дошкуляє черствість чиновників. Скажімо, чомусь при поданні на звання "Мати-героїня" торік "забули" про нашу маму, яка має п’ятеро дітей і статус чорнобильця. З’ясовуємо це питання. Ще одна проблема – після смерті чорнобильця-ліквідатора його дружині дуже тяжко отримати статус вдови, який гарантує деякі пільги. При тому, що дружини ветеранів війни отримують цей статус автоматично, без зайвої бюрократичної тяганини. Також намагаємось вирішити це питання.

Маємо ще одне прохання до коломийської громади або просто до доброї людини: нам для роботи дуже необхідний комп’ютер і ксерокс, бодай старенькі і простенькі, але діючі. Може, для когось це не буде такою проблемою, як для нас. Будемо дуже раді допомозі, чекаємо відгуків по телефону 80976433535.

Ще трохи – і 14 жовтня відзначатимемо шосту річницю освячення каплички "Чорнобильський Спас" у Коломиї. Цього ж дня заплановане освячення каплички "Чорнобильський Спас" у Київському дитячому диспансері радіаційного захисту в Пущі-Водиці. До речі, наша організація доправила туди стільки матеріалів і культових речей, що, за словами тамтешнього священика, їх вистачило б на цілу церкву, а не лиш на капличку. Багато заходів будемо проводити й у грудні: до дня Святого Миколая – як і годиться, з подарунками для дітей, виставою і обідом. 12 грудня проведемо в Коломийській гімназії День ліквідатора. На фестиваль "Чорнобильські мотиви" у грудні поїде у Дніпропетровськ наш хлопчик 12-літній Юрко Тимошик. Це лиш частина з того, над чим ми тепер працюємо, і, зрозуміло, без підтримки держави доводиться сутужно.

Але світ не без добрих людей. Нас завжди розуміють і підтримують банк "Хрещатик" (Д.Гриджин), банк "Фінанси і Кредит" (Д.Благий), заводоуправління будматеріалів (І.Симотюк), фірма "Дельта" (В.Вівчарик), Л.Маник, В.Савчук, М.Негрич та інші небайдужі. Сподіваємось, і навіть переконані в тому, що милосердних і гуманних людей на світі таки більше…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі