друкувати


Євро-2012 з політичним підтекстом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 05:55:15
Львів’яни наразі не відчувають жодного зиску від підготовки міста до Євро-2012. Про це свідчать соціологічні опитування, проведені як на всеукраїнському, так і на регіональному рівні.

Мешканці ставляться навіть байдуже до того, чи відбудеться взагалі чемпіонат із футболу в їхньому місті. Причин такого настрою називають кілька: економічна та політична кризи, корупція, нестворені тисячі робочих місць, як це обіцяли чиновники, обмаль інвестицій.

Підготовка до чемпіонату з футболу у Львові здійснюється вже з політичним підтекстом, з огляду на президентські і місцеві вибори. Так і не створена єдина команда людей, яка б говорила однією зрозумілою діловою мовою про Євро-2012. Між різними гілками влади на Львівщині не існує ані порозуміння, ані діалогу щодо вирішення питань підготовки до міжнародного футбольного свята.

Дороги, стадіон і аеропорт – це ті проблеми, які називають експерти УЄФА, і з вирішенням яких, на їхню думку, Львів зволікає. Так і не знайшовся потужний інвестор – і стадіон почали будувати за гроші міської громади. Уряд пообіцяв надати кошти на стадіон, на реконструкцію летовища, будівництво терміналу аеропорту і доріг. У Львові розуміють: якби не президентські вибори, то обіцянки про гроші зі стін Кабміну не звучали б.

На сьогодні стадіон поволі будується, наприкінці вересня, як вкотре обіцяють обласні чиновники, можливо розпочнуть зводити новий термінал летовища. Наразі конкретні джерела фінансування в обласній адміністрації не назвали. Цей проект планували будувати за гроші інвестора.

Серйозних інвесторів відлякує не лише економічна криза в Україні, а й політична нестабільність, корумпованість у владних коридорах і бюрократія при отриманні дозволів на ведення бізнесу.

Голова асоціації роботодавців Зеновій Бермес у розмові з Радіо Свобода зазначив: "Ми навіть не спромоглися для об’єктів Євро спростити, прискорити процедуру видачі дозволів до двох тижнів. Львів має негативний імідж щодо співпраці зі владою".

Посадовці Львівської мерії заявляють, що Львів виконує вимоги УЄФА, скажімо, ситуація з готелями є найкращою з усіх міст, і вони будуються на гроші інвесторів, що є свідченням привабливості міста для підприємців. На цьому наголосив у коментарі Радіо Свобода директор департаменту Євро-2012 Львівської міської ради Олег Засадний. За його словами, на сьогодні підписані угоди з Міністерством молоді, сім’ї та спорту про фінансування стадіону і налагоджена співпраця з Міністерством регіонального розвитку.

Днями, проїжджаючи дорогами Львівщини, містечками і селами, саме через які і їхатимуть футбольні фани з боку Польщі у Львів, я не побачила ані належної дороги, ані натяків на початок будівництва. А до грудня, коли УЄФА має остаточно визначитися з українськими містами, котрі прийматимуть Євро, часу залишилось обмаль, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі