друкувати


Лише 30-40% населення Коломиї сплачує за землю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 04:09:01
На початку цього року 36 сесія Коломийської міської ради відправила на доопрацювання нову нормативно-грошову оцінку земель міста Коломиї. З приводу цього можна робити багато припущень, але краще для початку мати інформацію з фахових джерел і вже потім робити висновки.

Сьогоднішня вартість орендної плати за землю в місті становить 3% від нормативно-грошової оцінки землі. Нова грошова оцінка передбачала збільшення суми у три рази, і якби вона була затверджена депутатами, життя місцевого бізнесу стало б важчим.

Детальніше про необхідність доопрацювання нормативно-грошової оцінки землі Громадянській мережі ОПОРА розповів експерт з оцінки землі Олег Снаговський.

- Чому, на вашу думку, нова нормативно-грошова оцінка землі потребує доопрацювання?
- Вартість землі за новою оцінкою мала збільшитись у три рази, але на момент розгляду депутатами нової вартості Україна заглибилась в економічну кризу і вартість землі вже була нижчою, ніж її оцінили. Я, як фахівець із земельних питань, можу сказати, що пропонована вартість землі в центральній частині Коломиї ще більш-менш відповідала дійсності, але у віддалених районах вона не коштує стільки, скільки передбачено в новій оцінці. Крім того, місцевий бізнес навряд чи витримав би таке навантаження. Враховуючи, що відбувся спад виробництва, дехто навіть переходив на триденний робочий тиждень – це додаткове навантаження підприємства не витримали б.

- Які наслідки це мало б для фізичних осіб?
- На фізичних осіб це суттєво вплинуло б при оформленні договорів купівлі-продажу чи дарування, обміну й отримання спадщини не по прямій лінії – значно зросла б сума податку. Якщо, образно кажучи, особа платила 1 000 грн, то після нової оцінки мала би вже платити 3 000 грн.

- Якщо повернутись до оцінки, що про не можете сказати з точки зору експерта?
- При переоцінці землі структурі, що її виконувала, варто було зменшити коефіцієнти вартості щодо районів, віддалених від центру міста, щоб був плавний перехід у ціні. Хоча навіть без цього ціна могла би бути більш-менш прийнятною, при умові, якби теперішні зміни в законодавстві не збільшили податок на землю втричі. Якби нова грошова оцінка була прийнята з 01.01.2009р., як планувалося, то підприємці, враховуючи ще зміни в законодавстві, сьогодні платили б у п’ять разів більше. Це питання замовчується, бо треба збирати податки й орендну плату, але загалом вийшло б так, що люди припинили платити і фінансові втрати міста могли бути більшими, ніж від того, що не прийнята нова оцінка. Бо плата й так збільшилась згідно із законодавством. Підприємства просто не мали б можливості платити.

Тут проблема навіть в іншому, в тому, що до сьогодні не проведена інвентаризація землі, щоб примусити всіх платити земельний податок і орендну плату. Тепер його платять приблизно 30-40%. Отже, щоб збільшити надходження до бюджету треба не так збільшувати вартість землі, як примусити платити всіх. Вина за таку ситуацію лежить на роботі земельних відділів, що не надають інформацію податковій інспекції, через що вона не має змоги збирати податки в повному обсязі.

Повертаючись до заданого питання, вважаю, що оцінку землі треба змінювати, але робити це мудро. Мається на увазі не по якомусь шаблону, а з урахуванням місцевої специфіки. Не може в абсолютно різних районах міста бути однакова вартість землі. Нова оцінка землі не відповідає дійсності, її необхідно доопрацювати з урахуванням всіх нюансів. Важко назвати нормальним явищем, коли суттєво зростає вартість землі в тих районах, де не відбувалося ніяких земельних поліпшень, та розвитку інфраструктури. Наприклад, якщо в центральній частині міста міняли асфальт, комунікації тощо, то в районі вулиць Косачівської, Міцкевича, Моцарта і т.д. не відбувалось поліпшень роками. В цьому і полягає вартість землі.

Автор: Іван МАРУНЯК, Громадянська мережа ОПОРА
Обговорити на форумі