друкувати


Інформація про діяльність міськради – не таємниця за сімома печатями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 02:27:10
21 серпня в приміщенні Коломийського бізнес-центру, що на бульварі Лесі Українки, відбулося засідання круглого столу на тему "Доступ до інформації про діяльність Коломийської міськради, перспективи і шляхи його поліпшення".

Відкриваючи круглий стіл, координатор Коломийського представництва Громадянської мережі "ОПОРА" Іван Маруняк коротко ознайомив присутніх з проектом "Підвищення прозорості прийняття рішень і відповідальності чиновників" за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, у рамках якого й скликано засідання круглого столу, а асистент проекту Дмитро Карп’як охарактеризував наявний стан із доступом до інформації про діяльність міської ради, повідомляє Коломийське представництво Громадянської мережі ОПОРА.

Що можна сказати про цей стан? Судячи з досвіду співпраці учасників проекту і штатних працівників виконкому Коломийської міськради, поки що він незадовільний. Документація ратуші (рішення, розпорядження і т.п.), яка давала б повне уявлення членові територіальної громади міста про діяльність його виборного органу, представлена на веб-сайті міськради крайньо скупо. Не має міськрада й свого інформаційного бюлетеня. Отже, в разі потреби ознайомитися з будь-яким рішенням чи розпорядженням доводиться використовувати таку форму, як інформаційний запит. А це, наскільки переконались учасники проекту, процес затяжний.

- Причина незадовільної відкритості органу місцевого самоврядування може бути в тому, - висловив думку депутат міськради Ярослав Гошій, - що люди, на жаль, пасивні, мало цікавляться документами, які приймає ратуша.

Проте якщо це й може бути причиною, то навряд чи вона головна. Присутній на круглому столі голова міської організації "Союз Чорнобиль Україна" Віктор Познік, наприклад, вважає, що й діяльність депутатської земельної комісії, яку представляє Я.Гошій, недостатньо відкрита. Інакше не випрошували б уже півтора року чорнобильці земельні ділянки і взагалі люди не стояли б у черзі із земельними питаннями по два-три роки.

Саме діяльність земельного відділу міськради, відповідної депутатської комісії, як можна зробити висновок на основі круглого столу, потребує пильнішого контролю з боку громадськості. Це настільки слабке з погляду відкритості місце, що розмова за круглим столом стала набирати виразно "земельного" характеру. Довелося повернути її в конструктивніше річище, тобто запропонувати учасникам засідання обговорити можливості кращого доступу до всієї інформації міськради, а не лише земельного характеру.

- Відповідати на запити громадян з приводу рішень чи розпоряджень міськради в електронній формі, як тут пропонують, не означає спрощувати процес, - переконував спеціаліст відділу внутрішньої політики міськради Микола Реп’ях. – Перш ніж дати авторові запиту електронну відповідь, її слід виконати на друкованому носії, тоді понести на підпис безпосередньому начальникові… Такий порядок, і від цього нікуди не дінешся.

- Але ж цей порядок можна і потрібно спрощувати, - не погодився депутат міськради Віталій Вандич. – Не так і складно створити в ратуші електронну приймальню, прийняти відповідне положення. Однак ми думаємо чомусь не про те, як спростити процес, а навпаки, як його ускладнити.

Тим паче що на просте запитання: "що заважає вам розміщувати на веб-сайті міськради рішення й розпорядження?" представник ратуші щиросердечно визнав: "нічого не заважає". Сумнів викликає також посилання працівників ратуші на надто дороге утримання веб-сайту. По-перше, не таке воно й дороге, у всякому разі не дорожче, ніж плата місцевому ТБ за висвітлення діяльності міськради, а по-друге, піврічний бюджет, судячи з бадьорих рапортів ратуші, перевиконано.

Не є невирішуваним і нарікання на недостатню читабельність міськрадівського веб-сайту. Як пропонував, наприклад, депутат міськради Назар Федорук, для пропаганди сайту можна використовувати різні методи, хоча б вивішувати в сесійному залі під час телетрансляцій депутатських сесій банер позаду промовців. Могла б узятися за друк і розповсюдження рекламних листівок міськрадівського сайту Громадянська мережа ОПОРА.

Весь хід переговорів у бізнес-центрі стосовно доступу до інформації про діяльність Коломийської міської ради зводився до того, що поінформованість виборців про діяльність органу місцевого самоврядування не можна вважати задовільною. Повернутися хоча б до вже згадуваної теми, землі. На думку Н.Федорука, максимальну гласність і прозорість процесу реалізації земельних ділянок забезпечило б винесення їх на аукціон. На думку ж Я. Гошія, продаж землі з аукціону має свої негативи: купить ділянку в середмісті товстосум, скажімо, з Дніпропетровська й захоче збудувати там туалет. Як ти на нього вплинеш? Продали ж уже кінотеатр імені Мирослава Ірчана, і що з того?

Після довгих дебатів учасники круглого столу дійшли спільної думки: ознайомити з протоколом круглого столу керівництво Коломийської міської ради, а також стимулювати розробку положення, спрямоване на спрощений доступ до інформації про діяльність міськради, в якому було б враховано критичні зауваження щодо веб-сайту.

Обговорити на форумі