друкувати


Захист права на одержання інформації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 02:18:06
Право громадян України на одержання інформації закріплено Законом України "Про інформацію" від 2.10.1992 р., № 2657. Відповідно до вимог ст.9 зазначеного Закону, "всі громадяни України і юридичні особи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів".

У статті 10 вказаного Закону зазначено, що право на інформацію забезпечується "обов’язком органів державної влади, органів місцевого і регіонального самоврядування інформувати про свою діяльність та прийняті рішення, а також шляхом створення механізму здійснення права на інформацію, здійснення державного контролю за додержанням законодавства про інформацію та встановленням відповідальності за порушення законодавства про інформацію".

Згідно зі ст.23 цього Закону, "кожна особа має право на ознайомлення з інформацією, зібраною про неї". При цьому, відповідно до вимог ст.20 Закону України "Про звернення громадян", звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше 1 місяця від дня їхнього надходження.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність посадових осіб у разі допущення ними порушення права на інформацію.

Так, відповідно до ст.212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановлено, що у разі "неправомірної відмови в наданні інформації, при допущенні несвоєчасного або неповного надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у випадках, коли така інформація підлягає наданню на запит громадянина чи юридичної особи відповідно до Законів "Про інформацію", "Про звернення громадян" та "Про доступ до судових рішень", посадова особа притягується до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі від 255 грн до 425 грн".

Згідно з частиною 2 статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, "у разі повторного вчинення вказаного вище порушення посадова особа притягується до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 425 грн до 850 грн".

Посадові особи, які є державними службовцями, притягуються до відповідальності за порушення права громадян та юридичних осіб на інформацію відповідно до вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією". Так, згідно з п. "г" ст.5 Закону України "Про боротьбу з корупцією", "державний службовець не має права відмовляти фізичним та юридичним особам в інформації, надання якої передбачено правовими актами, умисно затримувати її, надавати недостовірну чи неповну інформацію".

Згідно зі ст.8 Закону України "Про боротьбу з корупцією", передбачено відповідальність державних службовців за допущення порушення права громадян та юридичних осіб на одержання інформації (у разі вчинення даного порушення державні службовці притягуються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірах від 255 грн. до 850 грн).

Таким чином, у разі допущення посадовими особами (державними службовцями) права на одержання інформації рекомендуємо жителям м. Коломиї і Коломийського району звертатися з відповідною заявою про це до прокуратури м. Коломиї чи прокуратури Коломийського району (у разі необхідності до прокуратури Івано-Франківської області або до Генеральної прокуратури України), оскільки на органи прокуратури покладено обов’язок складати протоколи за фактами допущення посадовими особами порушення права на інформацію. Ці протоколи направляються потім до суду для прийняття судом рішення про накладення на посадову особу адміністративного стягнення у вигляді штрафу у зазначених вище розмірах, що спонукає посадову особу до виконання вимог законодавства про надання інформації.

Докладаючи зусиль до захисту своїх прав, а також до розповсюдження зазначеної інформації, ви робите свій внесок у розбудову правової і демократичної держави, повідомляє юридична консультація "Солідарність".

Обговорити на форумі