друкувати


Ведомости: Не бізнесом єдиним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 12:26:23
Скільки б не говорив російський прем’єр Володимир Путін про виключно комерційні цілі, що переслідуються Росією в торгівлі газом, а все одно не виходить. Чомусь завжди виходить, що газ більше, ніж товар. Чергове ускладнення російсько-українських газових відносин це добре ілюструє.

Ось голова правління "Газпрому" Алєксєй Міллєр приходить до президента Росії Дмітрія Мєдвєдєва щоб обговорити пропозиції "Нафтогазу України" про ряд доповнень до контрактів на закупівлю і транзит газу. Президент проти доповнень: "Не треба нічого придумувати. У нас теж непрості часи". Це політична заява, що підтверджує жорстку позицію Мєдвєдєва щодо нинішнього керівництва України і спрямована як представникам української політичної еліти, так і російським телеглядачам. Раніше і "Газпром", і "Нафтогаз" визнавали, що в контрактах є пробіли, а низка обіцянок з того і іншого боку існують лише в усній формі. Це об’єктивно знижує передбачуваність власне бізнесу з постачання газу Україні і до Європи. Зате підсилює можливості всякої гри.

Ось прем’єр Росії Владімір Путін зустрічається з прем’єром України Юлією Тимошенко в Ґданську і обіцяє приїхати до Харкова. Після зустрічі Тимошенко заявляє, що на Різдво не буде жодних "традиційних штучок" (тобто газових конфліктів), оскільки Путін пообіцяв не штрафувати Україну за невибірку газу "Газпрома". А чиновники російського уряду розмірковують про можливість надання Україні кредиту, оскільки справи в економіці сусіда погані, її вірогідний колапс вдарить і по економіці Росії, а з кредиту можна якраз платити "Газпрому". Ця "лінія Путіна" обіцяє Україні уважне і дбайливе відношення з боку Росії з врахуванням не лише тяжкого економічного стану, але і майбутніх в січні президентських виборів, на яких бажана перемога зрозумілого і зручного кандидата.

Правда, віце-прем’єр Алєксєй Кудрін говорить, що Росія поки не збирається давати Україні кредит, а всіляко сприяє тому, аби кредит дав МВФ. Але МВФ, як говорять в той же час українські чиновники, не хоче виділяти черговий транш, бо Україна не виконала п’ять з шести вимог фонду.

При всій жорсткості заяв на адресу України в Росії набагато більш розмиті критерії ухвалення рішень про виділення або невиділення кредиту.

Росії невигідна масштабна криза на Україні, оскільки чіткого розділення — економічного і культурного — двох країн ще не сталося. Криза на Україні дуже серйозно позначиться і на Росії. З цієї точки зору сусідів треба обов’язково підтримати.

Нинішньому керівництву Росії дуже не подобається нинішнє керівництво України — тому хочеться так підтримати Україну, аби її керівництво не змогло використовувати допомогу в своїх інтересах. І аби наступне керівництво України керівництву Росії сподобалося.

Можливо, в тому, як йти назустріч партнерам чи в газових контрактах, чи у виділенні кредиту, для росіян (та і для українців) важлива технічна схема. У російській газовій торгівлі дивні схеми і загадкові посередники є доволі частими (читайте про те, хто купив угорського трейдера Emfesz).

Втім, останнім часом схем стало менше. Зате не знижується бажання "Газпрому" і Росії побудувати газопроводи "Південний потік" і Nord Stream в обхід України. Аби Європа не переставала думати про їх необхідність, транзит через Україну не має бути легким.

Всі ці мотиви в неясній пропорції вплинуть на рішення щодо кредиту, щодо ціни транзиту газу для "Газпрому", щодо застосуванню чи ні "Газпромом" штрафів за невибірку Україною договірних об’ємів газу. Ох, складна робота у Олексія Міллера.

Назва оригіналу: От редакции: Не бизнесом единым
Джерело: "Ведомости", 09.09.2009
Зреферував О.Д., Західна аналітична група
Обговорити на форумі