друкувати


Polska: Качинський Тускові: "Викиньте Путіна"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-10 12:18:03
За 24 години до прильоту до Польщі Владіміра Путіна Лех Качинський хотів, аби Дональд Туск відкликав візит прем’єра Росії. "У цій ситуації я очікую, що Ти відкличеш візит Путіна" – почув прем’єр Туск у телефонній слухавці рішучий голос президента Качинського.

Була неділя, 30 серпня. Дональд Туск власне повернувся до Сопота з хрестин онука, коли несподівано отримав від БОР [Бюро урядової охорони, спецслужба, яка займається супроводом і охороною польських керівників. – прим. пер.] сигнал, що президент хоче з ним розмовляти. План вівторкових урочистостей на Вестерпляте начебто було ретельно узгоджено. Вже кілька тижнів тому прем’єр обговорив його з президентом у розмові тет-а-тет. Включно з проблемою присутності Путіна. Сигнали і з канцелярії прем’єра, і президентського палацу були оптимістичними: стратегія буде спільною. Проте ситуація змінювалася з дня у день. У міру наближення 1 вересня посилювалася пропагандистська операція проти Польщі з боку Росії. Добряче закипіло в неділю, коли російська розвідка оголосила, що довоєнний керівник польської дипломатії Юзеф Бек був німецьким агентом. Як Польща повинна зреагувати на ці провокації?

– Президент робить усе, щоб отримати від пана прем’єра відповідь у цій справі – поінформував президентський міністр Владислав Стасяк. Чи польський уряд повинен домагатися офіційного вибачення від Росії? – допитувалися журналісти. – Ми повинні поводитися послідовно й гідно. Спершу дозвольте провести консультації – заспокоював Стасяк.

Проте комюніке канцелярії президента, яке з’явилося пізно увечері, не принесло відповіді на запитання: як на думку президента Польща повинна відповісти на нападки Росії. З’явилася лише суха інформація, що президент провів телефонну розмову із прем’єром на цю тему. З яким конкретним задумом телефонував президент? – Президент був схвильований, хотів, щоб прем’єр відкликав візит Путіна. Туск був розлючений і вражений, тим більше, що Качинський говорив щось зовсім інше, аніж під час їхньої першої розмови – розповідає один зі співробітників прем’єра.

– На звістку про це усі здивовано хитали головами. Це якийсь абсурд. Адже то був би скандал – розповідає інший учасник наради в канцелярії прем’єра у справі реакції на російську брехню.

Як насправді президент уявляв собі відкликання приїзду Путіна на офіційне запрошення до Польщі? Президентські співробітники не хочуть про це говорити. – Я не почуваю себе уповноваженим коментувати такі розмови, – уриває глава канцелярії Владислав Стасяк. – Нічого не знаю на цю тему, – ухиляється від відповіді дуже активний у ті дні глава ББН [Бюро національної безпеки, консультативний орган, який займається комплексними проблемами національної безпеки. – прим. пер.] Александер Щиґло. Чи відкликання візиту було тоді обґрунтованим задумом? – питаємо ми. – Закриємо вже цю тему. Нічого більше не можу сказати, – утинає Щиґло.

Автор: Anna Wojciechowska
Назва оригіналу: Kaczyński do Tuska: Wyrzućcie Putina
Джерело: Polska, 09.09.2009
Зреферував А.П., Західна аналітична група
Обговорити на форумі