друкувати


Дешевше померти чим лікуватись…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-09 03:56:06
Жирна поправка на курс євро зробила ліки в Україні надзвичайно дорогими за європейськими мірками. Тепер більшість українців почуваються дуже погано, а торговці ліками - дуже добре.

Пригадується, одним з провісників економічної кризи стало значне зростання восени 2008 року вартості ліків у наших аптеках. Уряд намітив свою боротьбу з цим явищем, але швиденько здавя, тому що долар пішов вгору, і було вже не до ліків.

Торговці медпрепаратами прив'язали підвищення цін до зростання валюти, хоча ліки подорожчали ще до початку цього процесу, а в міру підвищення курсів валют ці ціни зростали постійно. І навіть до часу стабілізації курсу, з деякими його зниженням, ціни на ліки в аптеках залишилися такими, якими були при курсі 10 грн. за долар.

низка поширених хвороб, що вимагають постійного прийому медикаментів. Найпоширеніші - гіпертонія і діабет, та вони між собою і взаємозалежні. Вітчизняна фармацевтична промисловість, на жаль, робить малоефективні препарати, аналоги індійських ліків. Але кому дозволяє гаманець, користуються більш ефективними європейськими та американськими засобами. Діабетикам і гіпертонікам ліки доводиться приймати постійно - і вранці, і ввечері. Припинення прийому означає смерть.

На жаль, мені особисто доводиться приймати ряд ліків, зокрема - від тиску і від надлишкового цукру. Але навіть з пристойною депутатською зарплатою купувати їх стало досить обтяжливо. Ціна на ліки проти тиску Козаар (28 таб.) Піднялася до 380 грн. (раніше - 120 грн.), паралельно необхідна Конкор (50 таб.) коштує 190 грн., антидіабетичний Амарил (30 таб.) - 120 грн. Інші медикаменти аналогічно подорожчали.

Яке ж було моє здивування, коли я зайшов в аптеку в Іспанії, і придбав потрібні мені кошти за зовсім іншими цінами. Козаар "(28 таб.) Коштує 12,5 євро (навіть сьогодні це 140 грн.), Конкор (60 таб.) - 10,5 євро (115 грн.), в перерахунку на 50 таблеток це 100 грн. Амарил (120 таб.) - 14 євро (155 грн.), тобто в перерахунку на 30 таблеток це взагалі 39 грн. Разом по Козаару різниця становить 240 грн., що на 270% дешевше. За Амарілья (збентежені будете, діабетики!) у нас ціна на 300% вище. А оптова ціна на ліки в Європі ще вдвічі нижча. Я зберіг чеки і готовий представити їх копії.

Так чому ж ліки у нас коштують вдвічі дорожче, ніж за кордоном? Та й дія європейських таблеток чомусь більш ефективна. Мені навіть довелося знижувати дозу Амар.

Безперечно, частина цих надприбутків фармацевтів йде на хабарі при отриманні численних ліцензій, квот, дозволів тощо. Всім зрозуміло, що чим більше зарегульований процес, тим більше він корупційним. Але виходить, що ми через високі ціни на ліки спонсоруємо корупцію у фармацевтиці.

Інший чинник подорожчання полягає в тому, що ліки в Україну завозять лише кілька вітчизняних компаній, а монополізація теж веде до безсовісно грабежу нас, численних споживачів. Антимонопольний комітет, як завжди, мовчить.

Я вже не кажу про факти завезення в нашу країну неякісних, а іноді й смертельно небезпечних препаратів. Їх же теж погоджують до ввезення наші численні чинуші від медицини.

Нещодавно з'явилася інформація, що уряд вирішив в обхід законної процедури, без будь-яких тендерів, закупити ліки і медобладнання на $ 1,5 млрд. Цікаво, яка буде кінцева ціна на ці препарати в наших аптеках? Дійсно вони подешевшають або просто хтось хоче добре заробити? А кому віддадуть поспіль на завезення, як ви думаєте?

Я б радив нашим громадянам, якщо вже і купувати ліки іноземного виробництва, то за будь-якої можливості виготовляти їх самим або просити своїх знайомих привозити необхідні препарати з-за кордону. Це обійдеться набагато дешевше. Тим паче, що більшість ліків продається в Європі без рецептів - на відміну від Америки, де всі відпускається за рецептом, що створює, до речі, масу незручностей. При перетині кордону, навіть у гіршому разі, досить буде показати касові чеки. Інша практична порада - дізнатися, як правильно називаються потрібні вам ліки в Європі. Наприклад, той же Конкор там - Emconcor, а деякі засоби можуть мати зовсім інші назви. Але на кожній упаковці є хімічна назва препарату, за якою можна знайти аптечний аналог.

А наш уряд і компетентні органи навряд чи в найближчому майбутньому розберуться, чому відбувається грабіж населення через суперціни на ліки. Якщо взагалі мають бажання в цьому питанні розібратися. Питання-то, судячи з усього, дороге.

Автор: Олександр ЧЕРНОМОРОВ
Джерело: Новинар
Обговорити на форумі