друкувати


Новий автомобільний збір: За і проти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-08 05:14:42
Після скасування ввізного мита імпортні автомобілі в Україні можуть подорожчати, заявляють автоімпортери. Причина відома: до Верховної Ради вже подали законопроект, який передбачає збір у розмірі 15 відсотків від кожної проданої автівки.

Експерти прогнозують, що такий закон паралізує автомобільний ринок та викличе санкції з боку СОТ. Натомість, автори законопроекту вбачають у ньому порятунок для українського виробника.

Не встигло втратити чинність тринадцятивідсоткове мито на ввезення імпортних авто, як депутати Верховної Ради взялися шукати йому заміну.

Новий законопроект передбачає зміни до податкового законодавства, серед яких – запровадження тимчасового збору на продаж автомобілів в Україні – як вітчизняного, так імпортного виробництва. Щоправда, українські автовиробники отримають право на компенсацію цього збору. Таким чином, ціни на автомобілі не зростуть, а навіть трохи знизяться, каже співавтор закону, депутат Сергій Терьохін.

"Ми створюємо спеціальний механізм, який дає дотації українським покупцям автомобілів. Це не має нічого спільного з ввізним митом на імпортні авто. Це викличе лише здешевлення ", – переконаний депутат.

Попереднє 13-відсоткове мито теж мало підтримати вітчизняного виробника і наповнити бюджет, однак є питання.

В умовах кризи скоротилося і ввезення, і виробництво автівок, тож обсяг продажу автомобілів у країні впав утричі. Отже, державний бюджет втратив понад 12 мільярдів гривень надходжень, говорять автомобільні імпортери, посилаючись на дані Держкомстату.

Падіння попиту і відсутність кредитів притримали ціни на авто, але зараз вони можуть зрости, припускає генеральний директор компанії "Автоінтернешнл" Олена Дуніна.

"Після скасування попереднього мита автівки мали подешевшати у гривнях, якби не було стрибків валютного курсу. В нинішніх умовах ціни не зміняться, на деякі моделі – впадуть до 7%. Якщо ж буде запроваджено збір – всі автомобілі, навіть потримані, подорожчають до 20% ", – зазначає імпортер автомобілів.

В оприлюдненому тексті законопроекту розмір збору занижено, тоді як у комітетах Верховної Ради розглядають саме ставку у 15%, заявляє президент Всеукраїнської асоціації автоімпортерів та дилерів Олег Назаренко. Він переконаний, що цей збір вигідний, передусім, російським автовиробникам, які посідають на ринку чільне місце, а подібні податки на них не поширюються.

Утім, лобіювання інтересів окремих виробників може викликати санкції з боку Світової організації торгівлі, вважає старший економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

"Збереження бар’єрів для імпорту автомобілів в Україну може погіршити відносини з її торговельними партнерами, зокрема Європейським Союзом та Японією. І викликати торгівельні санкції. Вони будуть болючими, адже українська економіка залежить від експорту більше за європейську", – переконаний Газізулін.

Зі свого боку, депутат Сергій Терьохін впевнений, що новий автомобільний збір не дає жодних підстав для міжнародних санкцій із боку Європейського Союзу.

Втім, механізм запровадження цього збору потребує доопрацювання. Такі висновки зробило головне науково-експертного управління Верховної Ради.

Зокрема, експертів стурбувало те, що ставки збору ніяк не аргументовані, а порядок його повернення – вкрай нечіткий.

Загалом, експерти радять утримуватися від запровадження нових податків та зборів в умовах кризи, а попит на вітчизняні автівки – стимулювати доступними кредитами, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі