друкувати


Обережно: гриби!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-07 06:14:42
Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Основні причини отруєнь: неправильне приготування умовно їстівних грибів. Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню грибами, необхідно дотримуватися правил: купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; "шампіньйони", в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Не куштуйте сирі гриби на смак. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин, після чого злийте відвар. Не пригощайте у жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, у залежності від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин. А смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами: негайно викличте швидку допомогу. Негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).

Після надання первинної допомоги дайте потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду — це відновить водно-сольовий баланс.

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу особливо алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі