друкувати


Інтернет-медіа: Реєструвати чи ні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-07 03:17:59
Рада Європи хоче вивчити вплив нових медіа на розвиток демократії у світі. До цього часу експерти не радять Україні впроваджувати закон про реєстрацію інтернет-ЗМІ.

В Інтренеті з’являється дедалі більше нових можливостей для масового поширення інформації через соціальні мережі, живі журнали, блоги та особисті сайти. Рада Європи занепокоєна, наскільки глобальна мережа є безпечною для збереження власних даних інтернет-користувачів, дотримання авторських прав, обмеження доступу для неповнолітніх та щодо законного оподаткування послуг, які надаються в інтернеті.

Виступаючи в Києві на конференції з розвитку нових ЗМІ, член бюро головного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства Гарегін Чугасцян зазначив, що найближчим часом комітет планує провести дослідження, як нові медіа впливають на поширення демократії та здійснить моніторинг, наскільки в Інтернеті дотримуються права людини.

Голова Східноєвропейського інституту проблем медіа Ольга Большакова каже, що Україні не варто поспішати з розробкою закону про реєстрацію інтернет-ЗМІ, оскільки Європа ще не визначилася з пріоритетами регулювання у цій сфері. Експерт вважає, що спершу, ніж реєструвати і контролювати нові медіа, слід чітко визначити новітні способи поширення інформації та розробити для них чітку правову класифікацію.

"Перед тим, як писати закон про реєстрацію інтернет-ЗМІ в Україні, треба зрозуміти, як регулювати відносини між виробниками контенту (медіа) і тими, хто дає доступ до аудиторії (провайдери)", - сказала Большакова. Разом з тим самі українські інтернет-користувачі, які мають власні сайти виступають за те, щоб реєстрація в інтернеті як засобу масової інформації була тільки добровільною.

Як відомо, український уряд доручив СБУ розробити законопроект про державну реєстрацію інтернет-видань. Про це сказано в розпорядженні уряду від 18 лютого 2009 про затвердження орієнтовного плану законопроектних робіт на 2009 рік, розміщеному на сайті Верховної Ради. Строк подання даного законопроекту - вересень 2009 року, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі