друкувати


Gazeta Wyborcza: PiS має проблему з Україною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-07 11:57:02
Президенти Польщі і України не поїдуть у вівторок в Сагринь, де в березні 1944 р. відділ AK [Армії Крайової] зпацифікував українське село, вбивши кількасот людей.

Урочистість відкликано в останню мить. Лєх Качинський не поїде також і в Перемишль, де його український колега Віктор Ющенко візьме участь в символічній передачі українського народного дому, про повернення якого суперечка тривала 20 років. Президента РП в Перемишлі буде репрезентувати керівник його канцелярії Владислав Стасяк [Władysław Stasiak]. Це крок назад в з трудом вибудуваній дружбі між Польщею та Україною.

Минулого тижня після непристойної авантюри перемишльські радні [міських депутатів] передали після майже 20 років суперечок українській меншості побудований неї ще на початку минулого століття народний дім. Ця суперечка була однією з більших скалок в польсько-українських взаєминах. Добре, що врешті їй покладено межу.

Присутність Лєха Качинського в Перемишлі могла бути жестом щодо України і української меншості в Польщі. Тим більше, що недавно на цвинтарі в під перемишльських Пікуличах в річницю здобуття Україною незалежності в таємничих обставинах згоріла українська могила. Невідомо, чи це був акт вандалізму, чи самозаймання, як твердить поліція.

Гостра, час від часу брутальна дискусія перемишльських радних у питанні віддання українського народного дому показує, які емоції викликають в Польщі взаємини з нашим східним сусідом. За віддання дому голосували депутати PO [Platforma Obywatelska (Громадянська платформа), правляча партія Д.Туска] і SLD [Sojusz Lewicy Demokratycznej (Союз демократичної лівиці)], а PiS [Prawo i Sprawiedliwość (Закон і справедливість), друга за електоральною підтримкою партія в Польщі, лідером якої є брат Л.Качинського Ярослав] та також інші праві партії були проти. Люди PiS-івського маршалка підкарпатського воєводства просто підбурювали депутатів до голосування проти. Стверджували, що віддадуть дім, тільки якщо влада Львова передадуть якусь ділянку під польський дім. На щастя іншим фракціям вистачило відваги і розуму. Міська влада не повинна займатися закордонною політикою. Роками нас доводило до білої гарячки, коли депутати Львова блокували відкриття Цментажу Орльонт [цвинтар польських вояків, що загинули в боротьбі за Львів (в основному у 1918 році)]. А зараз частина польських радних пробувала поводити себе так само.

Видно, що PiS має проблему з тим, щоб сформулювати своє ставлення до України. Президент і керівництво партії є за поліпшенням атмосфери, продовженням примирення. Але низи і значна частина електорату є проти, що видно не тільки в Перемишлі, але навіть у Варшаві під час суперечок про Кресовий Інститут [креси – східне пограниччя міжвоєнної Польщі] чи про спорудження пам’ятника жертв етнічних чисток на Волині, які депутати PiS обов’язково хотіли назвати геноцидом.

Рік перед президентськими виборами Лєх Качинський чітко підморгує своєму електорату, що не такий він проукраїнський, як могло б здаватися. Президентові, а особливо PiS-ові, у справі України потрібні глибоке переосмислення. Інакше атаки на уряд Дональда Туска, що нібито занедбав взаємини з Україною за рахунок відносин з Росією, будуть неправдоподібними. В разі повернення українського народного дому в Перемишлі саме PO взяла на себе політичну вагу непопулярного рішення.

Автор: Марцін Войцеховський
Назва оригіналу: PiS ma problem z Ukrainą
Джерело: Gazeta Wyborcza
Зрефер. О.Д., Західна аналітична група
Обговорити на форумі