друкувати


Гітлер і Сталін: Прірва між західною й офіційною російською інтерпретаціями історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-04 05:20:00
Польські урочистості з нагоди сімдесятих роковин початку Другої світової війни продемонстрували глибоку прірву між західною й офіційною російською інтерпретаціями історії. Навіть на Вестерпляте в Ґданську суперечливі промови вказували на конфлікт тлумачень, котрий згодом може перетворитися на політичну бомбу сповільненої дії.

І тут йдеться не про "увіковічену історичну відповідальність німців, яка відіграє головну роль у цьому питанні", як зазначила Анґела Меркель у своїй зворушливій промові. У центр уваги публічних дебатів і оцінок потрапив пакт Гітлера-Сталіна від 23 серпня 1939 року разом з таємним протоколом до нього про поділ Центрально-Східної Європи. Якщо сказати це іншими словами: співпровина сталінського режиму в розв’язаній Гітлером світовій війні.

Російський лідер Дмітрій Медвєдєв охарактеризував західні закиди про спільну відповідальність обох диктаторів у розпалюванні війни як "цинічну брехню". Він, як і Путін, наголосив, що Радянський Союз урятував мільйони людських життів і саму Європу. І справді, багато людей завдячують своїм життям успішному наступу Червоної Армії, зокрема і я, оскільки в середині січня 1945-го перебував у Будапешті.

Попри те, польський публіцист і прогресивний мислитель опозиції часів комуністичного режиму Адам Міхнік має рацію, відповідаючи на виступ Владіміра Путіна, про спільну боротьбу російського і польського народів проти Гітлера. "Для нас, як і для багатьох російських демократів, Сталін був злочинцем і агресором. Цей творець держави ГУЛАГ був цілком і повністю схожий на Гітлера", – стверджує Міхнік.

Адже через 17 днів після німецької інвазії розпочався наступ радянської армії на Східну Польщу, а згодом – на держави Балтії.

На всіх окупованих територіях відбувалися масові депортації. За прямою вказівкою Сталіна 1940 року в Катині й інших місцях було розстріляно понад 20 тисяч польських офіцерів. Багато нового про передумови укладання та наслідки пакту Гітлера-Сталіна можна дізнатися в чудовому понад 300-сторінковому часописі Zeitschrift Osteuropa. Навіть про приховані й замовчувані деталі, як, наприклад, про те, що Гітлер і Сталін ушановували один одного (Сталін називав Гітлера "славним хлопцем"), як Вермахт і Червона Армія провели в окупованій Польщі спільний парад, як НКВС і гестапо зустрічалися, щоби скоординувати свої дії.

Багато з того, що відбувалося в період з 23 серпня 1939 року до 21 червня 1941 року, коли гітлерівська Німеччина була союзником сталінського режиму, нині, як і колись, залишається в Росії табу. Поляки марно очікували, що Путін у своїй ґданській промові пожалкує чи, тим паче, перепросить за пакт і його наслідки. Ніхто не почув пропозиції російського історика Владіміра Рижкова: "Якщо ми нарешті визнаємо, що сталінський режим був злочинним і засудимо його, то подвиг нашого народу виглядатиме ще величніше й благородніше". Сталін, попри всю його демонізацію, був визволителем світу від жахіття гітлерівського панування, але водночас архітектором нової феодальної системи в Центральній і Східній Європі.

Автор: Пауль Лєндвай [Paul Lendvai]
Назва оригіналу: Hitler und Stalin
Джерело: Der Standard, 03.09.2009
Зреферував: Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі