друкувати


Українські кіно: Крик про допомогу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-04 04:45:04
Національна спілка кінематографістів України звернулася до української влади з проханням "зупинити процес знищення національного кінематографу". Національний екран здано без бою кінопродукції інших країн.

Правління Національної спілки кінематографістів України звернулося до президента України, прем'єр-міністра та голови Верховної Ради України з відкритим листом.

"Напередодні Дня українського кіно звертаємося до Вас з проханням зупинити процес знищення національного кінематографа, а власне екранної культури, яка має потужні традиції і великі імена, - від Олександра Довженка, Данила Демуцького, Амвросія Бучми до Івана Миколайчука, Вілена Калюти, Миколи Гринька".

За словами авторів листа, зараз в незалежній Українській державі здійснюється "страта його серцевини, носія національної ідеології, популяризатора українства, на світових теренах".

"Кіно, яке пережило чимало труднощів, в даний час перебуває в стані коми. Створюється враження, що стан кінематографа практично не цікавить наших державних мужів", - вважають кінематографісти.

За їхніми даними, фінансування кінематографа в Україні в 10 разів менше, ніж у Казахстані, і в 446 разів менше, ніж у Росії. Так, в 2009 році бюджет кіно у Франції становить 535 млн євро і 240 фільмів у виробництві, у Росії - 283 млн доларів і 70 кінострічок у виробництві, у Польщі - 45 млн євро і 30 кінокартин у виробництві, у Словаччині - 10 млн євро і 11 фільмів у виробництві. В Україні - 5 мільйонів бюджетних гривень і практично нульовий показник щодо нинішнього виробництва повнометражних ігрових фільмів для кінотеатральної мережі.

"У підсумку національний екран здано без бою кінопродукції інших країн", - наголошують кінодіячі, називаючи такий стан речей принизливою ганьбою.

За даними союзу, сьогодні в Україні сотні безробітних кінематографістів, 60% з них - молоді фахівці. Коли ситуація не зміниться протягом найближчого року, українське кіно може зникнути назавжди, - застерігає правління НСКУ.

"Талановиті майстри виїжджають з України, або ж гинуть, морально і фізично, - їх талант, їх творчість не є затребуваними на батьківщині. Це трагедія - і не тільки їх, а всього суспільства", - вважають кінематографісти і попереджають, що "якщо ситуація не зміниться протягом найближчого року, українське кіно може зникнути назавжди".

Національна спілка кінематографістів України закликала владу вжити необхідних заходів, щоб змінити ситуацію. При цьому, вони кажуть, що не просять державу стати спонсором, оскільки розуміють, що в період кризи фінансування потребують соціальні програми.

Круглий стіл відбудеться 11 вересня о 16:00 в Будинку кіно. За повідомленням НСКУ, нове керівництво спілки готове запропонувати кілька варіантів створення самоокупної системи кіновиробництва, сучасного жанрового кінематографа, здатного повернути глядачів до кінотеатрів і викликати у них інтерес до українських фільмів.

"Просимо Вас почути наш заклик і зібратися за круглим столом 11 вересня о 16:00 в Будинку кіно для спільного пошуку шляхів порятунку національного кінематографа, виведення його на колію сталого динамічного розвитку", - йдеться в заяві.

26 вересня відбудеться акція Оновлена Спілка кінематографістів. Перезавантаження, в рамках якої буде оприлюднено підсумки круглого столу.

Під листом-зверненням підписалися голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач; кінорежисер, народний артист України Роман Балаян, народна артистка України Лариса Кадочникова; кінорежисер, народний артист України, заступник НСКУ Олег Фіалко і кінорежисер, секретар правління НСКУ Дмитро Томашпільський, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі