друкувати


До Зборова по мир та порозуміння (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-04 03:08:03
Цього року минуло 360 років з часу Збровіської битви та підписання угоди між повсталим шляхтичем та гетьманом України Богданом Хмельницьким та польським королем Яном Казимиром мирної угоди. Відбулося це у подільському містечку Зборові, нині Тернопільської області.

Історичні документи свідчать, що у часи повстання Богдана Хмельницького та постійного військового неспокою, коронні війська, не чекаючи на підмогу, рушили до подільського містечка. У цей час козаки та їхні на той час союзники татари були добре проінформовані про дії польського війська.

Навесні 1649 року року військо Богдана Хмельницького, що налічувало 50 тисяч осіб, разом з військом кримського хана Іслам-Гірея II оточила фортецю Збараж. На допомогу місту в облозі прийшли польські війська під керівництвом короля Яна Казимира. Згодом, вже влітку, 15 серпня 1649 року українсько-татарські загони виявили поляків під час переправи королівського війська через річку Стрипа, атакували їх з фронту і тилу, а потім оточили. Згодом великий канцлер коронний Єжи Оссолінський розпочав перемовини з кримським ханом. А далі було укладено Зборівський мирний договір.

Кілька тижнів тому в Зборові відбулися великі історичні реконструкції битви. А провідні науковці, фахівці з історії та права, громадсько-політичні діячі провели в містечку "круглий стіл" на тему: "Зборівська угода — важливий крок до визнання незалежності Української держави". Захід відбувся з ініціативи благодійного фонду "Україна — свята родина" за участю Інституту держави і права імені В. Корецького Національної академії наук України, Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України.

"Своїм завданням ми вважаємо не з’ясування того, хто переміг і хто програв, зокрема у Зборівській битві, а виявлення аргументів для об’єктивного висновку, що випливає зі Зборівської угоди. Отож ми бачимо, що Польща і Кримська Татарія, а далі й Туреччина, фактично та юридично визнали політико-державний суверенітет України", — сказав президент фонду "Україна — свята родина", Іван Матієшин.

Обговорюючи значення Зборівської угоди для формування української держави, директор Інституту держави і права імені В. Корецького НАНУ, доктор юридичних наук, професор, академік НАН України Юрій Шемшученко, виступив за покращення координації української та польської історичної науки для більш ширшого ознайомлення нашої молоді з цим актом і подіями, не дивлячись на різні погляди обох країн на події тих часів, які відбувалися в Україні. "У польських архівах на сьогоднішній день є дуже великий масив нормотворчого матеріалу, який не використовується нашими істориками і правознавцями. Я вважаю, що нам потрібна відповідна координація, бо в багатьох наукових питаннях ми маємо нормальні стосунки з Польщею. В контексті цього, варто було б, можливо, опрацювати спільну програму".

"Наразі у Зборові з ініціативи українського козацтва встановлено пам’ятник примирення, де на трьох мовах: українській, польській і татарській написано: "Вічна пам'ять полеглим на тих полях в далекому 1649 році від вдячних нащадків за те, що вчать нас, тих, які живуть у третьому тисячолітті, як жити в мирі, злагоді та порозумінні",- розповідає "Кур’єрові Галіційському молодий міський голова Зборова Василь Мартюк. –Що стосується добросусідства з поляками, то ми повинні пам’ятати про історію, але не витягати з її сховків те, що болить обом народам, анатомість треба будувати майбутнє". Зараз місто ще не має польських партнерів та міст побратимів із сусідньої держави. Але ініціативний мер у пошуку. Зараз спеціально створюється сайт, на кількох мовах, аби розповіти світові про Зборів.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Зборів, "Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі