друкувати


Паніка населення добиває курс гривні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-03 07:04:51
Платежі за газ і купівля валюти для розрахунків за міжнародними кредитами створюють попит на валюту, але в даний момент ці чинники не є вирішальними. На сьогодні на ринку спостерігається паніка серед населення, вважає начальник відділу стратегій "ОТП Банку" Євген Зиновьєв.

Зростання курсу долара провокує попит на долар, у свою чергу, попит на долар викликає зростання курсу долара і так далі по колу.

"Ми зіткнулися з процесом, що самопосилюється: зростання курсу долара провокує попит на долар, у свою чергу, попит на долар викликає зростання курсу долара і так далі по колу. В цих умовах продавці валюти різко обмежили пропозицію доларів, що також стимулює зростання курсу", - говорить банкір.

На його думку, в цих умовах дії Національного банку України з мобілізації гривні з ринку не приводять до успіху, тому що курс зростає в основному за рахунок скорочення пропозиції валюти (обсяг торгів на міжбанку не зростає). Нацбанк може знизити курс долара, лише забезпечивши значну пропозицію валюти, вважає Зиновьєв.

"Здешевлення долара можливе, тільки якщо Національний банк вийде на ринок зі значними інтервенціями", - зазначив банкір.

Крім того, за словами директора департаменту казначейства "БГ Банку" Віктора Єрасова, регуляторна політика Нацбанку сприяє падінню гривні й подорожчанню долара, зокрема, йдеться про деякі регуляторні заходи НБУ в монетарній сфері.

"На підвищення вартості американської валюти також могли вплинути негативні очікування ринку. І, наприклад, через 5 днів ситуація зміниться – гривня може дещо зміцнитися", - говорить Єрасов. Він вважає, що подальші коливання національної валюти багато в чому залежатимуть від дій регулятора.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру "Forex Club" Миколи Івченка, сьогоднішнє підвищення курсу долара по відношенню до гривні пов`язане з тим, що 2 вересня Нацбанк не виходив на ринок з інтервенціями (тільки з продажем валюти для фізичних осіб на погашення їхніх валютних кредитів). Крім того, експерт пояснює це тим, що у великих обсягах валюту купували іноземні компанії, можливо, для погашення своїх валютних кредитів. 3 вересня варто чекати невеликої стабілізації курсу, оскільки НБУ вийде на ринок з інтервенціями. Проте, як стверджують ділери, обсяги інтервенцій не задовольняють ринок настільки, щоб можна було стабілізувати курс гривні, зазначає експерт.

Івченко зазначив, що знецінення гривні може бути пов`язане з тим, що до 7 вересня Україна має розрахуватися за газ з Росією. Проте на сьогодні ще не відомо, чи купує "Нафтогаз" валюту для цих розрахунків, оскільки розрахунок може бути проведено бартером.

В одній з фінансових компаній висловили думку про те, що тема коливань курсів валют дуже заполітизована, тому прогнозувати будь-які коливання сьогодні практично неможливо. Експерт компанії зазначив, що різке підвищення вартості американської валюти в останні кілька днів пов`язане з негативними очікуваннями населення і спекуляціями на валютному ринку.

У Києві 3 вересня після 15:00 обмінні пункти встановили такий курс доллара: купівля 8,60-8,65, продаж – 8,75-8,85. У деяких пунктах вже є долари по 8,95.

Нагадаємо, на міжбанківському валютному ринку 3 вересня знову різко обвалився курс гривні. Курс долара подолав позначку 8,80 грн.

Торги на міжбанку завершилися в діапазоні 8,776-8,8035 грн за долар. Торги по євро завершилися в діапазоні 12,532-12,5745 грн, по російському рублю - в діапазоні 0,2765-0,2778 грн, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі