друкувати


Еволюція кандидата Ющенка: від 10 кроків до 10 змін

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-03 04:22:34
Проект Конституції від Президента Віктора Ющенка в перебігу громадського обговорення звели до десяти змін. Саме стільки змін, які можуть змінити країну, нарахували прихильники президентської редакції основного закону.

Натомість критики вбачають у такому обговоренні початок передвиборної кампанії. Адже на минулі вибори Віктор Ющенко йшов із програмою "Десять кроків назустріч людям".

У середу в Києві відбулися щонайменше три заходи для засобів масової інформації, на яких політологи та правники представляли проект змін до Конституції, запропонований Президентом Віктором Ющенком. Називалися ці заходи дуже схоже: неодмінно йшлося про 10 змін (саме стільки) до Конституції, які можуть сколихнути Україну та призвести до якісних змін у державі.

Щоправда, під час обговорення здебільшого йшлося не про всю десятку, а про ті зміні, що стосуються структури парламенту та виборів народних обранців.

"Парламент, як серце хаосу, генерує слабку державність, – каже політолог Вадим Карасьов. – Що ми маємо сьогодні у Верховній Раді? Це криза пострадянського парламентаризму "верховнорадівського" типу. Навіть назва залишилася від радянських часів. Це старорежимний парламент, який пережив усіх президентів… Кого представляє нині Верховна Рада? Канали представництва сьогодні заблоковані. Оці блокади парламентської трибуни – це така символіка і симптоматика".

Експерти, які не беруть участь в організованому обговоренні, дещо іншої думки. Керівник центру політико-правових реформ Ігор Коліушко стверджує, що зводити президентський проект до 10 змін не логічно. "Що таке 10 змін, я не знаю. Йдеться за нову редакцію Конституції, а не за 10 змін".

Сам керівник центру політико-правових реформ ставиться до президентського проекту неоднозначно. На думку Ігоря Коліушка, деякі зміни дуже доречні, проте загалом проект потребує доопрацювання. "З точки зору суспільної дискусії про перспективи розвитку нашого конституціоналізму можна сказати, що цей проект цікавий, тут є цілий ряд позитивів. Проте прийняти його у такому виді, без змін, я вважаю неприпустимо. Це призвело б до погіршення ситуації", – каже він.

Основною вадою президентського проекту експерт-правник називає те, що запропонована модель відносин Президента з парламентом і урядом не сприяє консолідації зусиль, а спрямована на взаємне блокування.

Щоправда, є й ті, хто вважає, що спосіб популяризації президентських ініціатив за допомогою чисельника 10 не позбавлений сенсу. На думку політолога Андрія Єрмолаєва, таким чином під обговорення проекту Конституції просто замаскована виборча кампанія кандидата в президенти Віктора Ющенка.

"Починається активна робота по підготовці референдуму. І все це виглядає, як такий собі механізм із забезпечення голосування. Оскільки ідея розгляду Конституції, до речі, за державні гроші, формування різноманітних інституцій, які будуть забезпечувати обговорення і підтримку – це все передвиборна машина. "Голосуй за Конституцію – голосуй за Президента – ось схема!", – каже політолог Єрмолаєв.

П’ять років тому Віктор Ющенко балотувався в президенти з програмою "Десять кроків назустріч людям". Тепер прихильники президентського проекту Основного закону говорять про 10 конституційних змін. Таким чином, забезпечується своєрідна "нумерологічна" спадкоємність президентського курсу, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі