друкувати


Боротьба, блокада і бутафорія або Шоу "Новий політичний сезон"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-03 04:17:21
В Україні стартувало шоу під назвою новий політичний сезон. У середу Президент і спікер обговорили, чим же повинна зайнятися Рада на поточній сесії з урахуванням фінансово-економічної ситуації в країні. Проте сама Рада працювати, судячи з усього, не збирається. І, як підкреслюють експерти, ніхто від неї цього найближчим часом не доб'ється: парламенту вигідно залишатися недієздатним у світлі швидких президентських виборів. Об'єднати депутатів здатна тільки ненависть до Тимошенко.

За підсумками зустрічі Президента і спікера з'ясувалося дві речі. Так, Ющенко мріє про новий двопалатний парламент як про центр стабільності та діалогу між ворогуючими політичними силами. А Литвин після першого дня роботи Ради впевнений, що не той корабель назвали Титаніком: спікер заявляє, що не те що нинішній, а й майбутній Президент не здатний вивести Раду з крутого піке.

Верховна Рада має стати центром забезпечення стабільності та діалогу в політикумі та суспільстві. Про це заявив Президент Віктор Ющенко під час ініційованої ним зустрічі зі спікером Володимиром Литвином у середу, повідомляє прес-служба останнього. Литвин, у свою чергу, поінформував Президента про плани роботи Верховної Ради, порядок денний сесії і, м'яко кажучи, про труднощі, які виникають у діяльності парламенту.

"При такому підході, як у нас відбувається, Верховна Рада не буде введена в нормальне русло. І з усіх заяв, що хтось прийде і поставить її в нормальне русло, повірте, нічого не вийде", - заявив спікер напередодні своєї розмови з Ющенком, закриваючи вируючі від пристрастей збори народних обранців.

Річ у тім, що літо лише підігріло їх запал, паралельно остудивши бажання працювати. Спочатку голосів не вистачило навіть на те, щоб прийняти план роботи Ради на всю майбутню сесію. Після цього Литвин, який не на жарт розсердився, запропонував депутатам розпуститися: "У цьому театрі абсурду ніхто під тиском працювати не буде. Не хочете затверджувати порядок денний, давайте приймемо рішення про розпуск Ради ".

Однак таку передвиборчу трибуну, як парламент, втрачати ніхто не збирався, і, піднапружившись, порядок денний все-таки прийняли. Зокрема, протягом п'ятої сесії заплановано до розгляду півтори тисячі важливих питань. За це й проголосували 234 з 438 депутатів. Після чого з чистою совістю заблокували трибуну, посварилися і розбіглися.

Так, регіонали заявили, що блокуватимуть Раду доти, доки не буде задоволено їх вимогу про підвищення зарплат і пенсій. "Провладні фракції не голосували за наш законопроект, що навіть за той, що раніше вони обіцяли підтримати, - це десь близько 800 гривень мінімальної зарплати. Мовляв, немає грошей, - пояснив газеті ВЗГЛЯД дії опозиції заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

"За нашими даними, ці гроші є. На казначейських рахунках акумульовано 41 млрд гривень. Тимошенко ці гроші має намір пустити на різні підвищення напередодні виборів, тому не хоче їх зараз витрачати в зв'язку з нашою вимогою. Але ми будемо наполягати. Мало того, наші фахівці підрахували, що з урахуванням інфляції останніх місяців мінімальна зарплата має становити 1500, а пенсія - 1200 гривень", - підкреслив політик.

У Партії регіонів мають намір також проголосувати за скасування підвищення цін на газ для населення і вимагати від Кабміну звіту про використання кредиту Міжнародного валютного фонду.

Водночас соратники Тимошенко заперечують, що в уряду є 41 млрд гривень і що вона пустить їх на вибори, підкреслюючи, що на поступки регіоналам не піде.

Аналітики впевнені, що стиль роботи, який Верховна Рада продемонструвала всім 1 вересня, українці будуть спостерігати не лише до президентських виборів, але і після них. "Коефіцієнт корисної дії роботи Верховної Ради минулої сесії наближався до нуля, - зазначив в інтерв'ю журналістам провідний експерт політико-правових програм центру ім. Разумкова Олександр Литвиненко. - Таким він буде і тепер. Перше засідання показало, що перспектив немає ніяких. До президентських виборів робота депутатів буде швидше спорадичною і лише з локальних питань".

Експерт впевнений, що і перші півроку після обрання нового Президента України народні депутати будуть не займатися законотворчою діяльністю, а засядуть за політичні переговори і торги за посади.

При цьому, зі слів Литвиненка, малоймовірно і те, що парламент саморозпуститься, або ж до цього його примусить Президент Ющенко, оскільки йому не вигідно дестабілізувати політичну ситуацію напередодні виборів. Не зважиться український парламент і переформатувати існуючу коаліцію, оскільки лідери двох найбільших фракцій, які могли б створити нове об'єднання, на президентських виборах будуть основними конкурентами (мова про Віктора Януковича і Юлію Тимошенко).

Саморозпуск Верховної Ради можливий, але нереальний в нинішній ситуації, згоден з колегою директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. "Поки наміри політичних фракцій підписати остаточну капітуляцію немає", - заявив він в інтерв'ю газеті ВЗГЛЯД, висловивши переконання, що в новому сезоні БЮТ і Партія регіонів реалізують операцію трьох "Б": боротьба, блокада і бутафорія.

"Виборча логіка буде домінувати над реальністю, і будь-які рішення парламенту будуть визначені потребами того чи іншого кандидата", - прогнозує подальші події ще один український політолог Володимир Цибулько. Він не виключає, що всередині парламенту в найближчі два тижні може сформуватися лобі на користь одного з кандидатів у Президенти. Тим більше що зараз з'явилася тема звіту уряду, а це такий момент, який може фактично об'єднати парламент проти економічної політики уряду Тимошенко.

"Швидше за все, це лобі спочатку буде проти Тимошенко без підтримки будь-якого конкретного кандидата, але якщо за соціологією Янукович буде триматися і в подальшому лідером перегонів, то я не виключаю, що може бути сформована нова більшість в парламенті за Януковича", - зазначив Цибулько.

У свою чергу директор Центру політичних досліджень Пента Володимир Фесенко висловив упевненість, що депутати в ході нинішньої сесії лише профінансують вибори, а все інше застопориться. Словом, ефективність нинішнього парламенту знизиться навіть порівняно з попереднім, блокадним, сезоном.

Як спрогнозував експерт в бесіді з кореспондентом газети ВЗГЛЯД, депутати будуть голосувати тільки за ті законопроекти, за якими у них немає політичних та економічних конфліктів. "Очікувати плідної роботи від депутатів у новому сезоні не варто", - підсумував аналітик, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі