друкувати


Експерти: Чи не забагато в Україні пільг?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-03 04:08:29
Пільги в Україні потрібно скасувати. Такий результат аудиту нинішньої системи соціальної допомоги, здійсненого у рамках проекту "Новий погляд на систему соціальних прав та гарантій громадян України".

Дослідження, проведене Центром громадської експертизи, показало: в Україні нині близько 120 категорій пільговиків, а загальна чисельність громадян України, які мають право на пільги, близько 15 мільйонів. Такого співвідношення пільг до рівня реальної економіки не має жодна країна Європи.

"Соціальний захист та соціальне забезпечення" – найбільша видаткова стаття зведеного бюджету України, обсяг якої перевищує навіть видатки на охорону здоров’я, освіту та економічну діяльність. За оцінками різних експертів, загальна вартість задекларованих у чинному законодавстві пільг складає від 4 до 6 мільярдів доларів на рік, проте реально фінансується лише частина їх.

Результати аудиту нинішньої системи пільг, соціальних виплат та соціальних послуг, проведеного Центром громадської експертизи за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", показують: система соціального забезпечення в Україні не ефективна.

За словами голови правління центру Любомира Чорнія, система пільг в Україні має бути скасована. "Варто переглянути перелік підстав, які дають право на пільги, на соціальний захист з боку держави. Коли буде відповідний перелік, держава має визначитися, кого захищати і кому допомагати", – наголошує експерт.

Директор програми "Верховенство права" Міжнародного фонду "Відродження" Роман Романов зазначає: нині пільги не виправдані й економічно не обґрунтовані.

"Ми з вами платники податків, – каже він. – Пільги не беруться нізвідки – це наші з вами кошти, які ми видаємо державі, щоб вона розподіляла їх на користь тих, хто потребує нашої з вами підтримки. Водночас дуже багато питань виникає з приводу того, чому саме такі пільги встановлені".

"Дуже велика частина видатків спрямовується за професійною ознакою"

Минулого року видатки за статтею "Соціальний захист та соціальне забезпечення" становили майже 74 мільярди гривень – близько чверті усіх видатків зведеного бюджету України.

Директор економічних проектів Центру громадської експертизи Ольга Романюк впевнена: треба змінювати усю систему надання пільг та соціального забезпечення.

"Незважаючи на зростаючі видатки, система не виправдовує себе, тому що поряд із підтримкою соціально незахищених верств населення, дуже велика частина видатків спрямовується за професійною ознакою. Тобто, у нас є певні структурні диспропорції", – наголошує економіст.

В Україні обсяг соціальних видатків складає майже 30% від ВВП – за цим показником країну випереджають лише Швеція і Франція. Водночас у розрахунку на особу соціальні видатки в Україні є одними з найнижчих у світі.

На сьогодні серед соціально незахищених категорій найбільшою за обсягом видатків є пенсіонери: у 2008 році видатки на фінансування різних заходів соціального захисту цієї категорії склали понад 40 мільярдів гривень, що становить майже 60% усіх видатків на соціальний захист і соціальне забезпечення, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі